Biden kritizoval zásah konvoje v Gaze, Izrael přiznal vážnou chybu

před 4 týdny 27

foto Vozidlo konvoje charitativní organizace World Central Kitchen (WCK) z konvoje rozvážejícího potraviny v Pásmu Gazy zničené izraelskou raketou. 2. dubna 2024. This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Washington/Tel Aviv - Americký prezident Joe Biden nebývale ostře zkritizoval pondělní izraelský zásah konvoje rozvážejícího potraviny v Pásmu Gazy, informovaly tiskové agentury. Prohlásil, že je "pobouřen a zdrcen" a vyzval Izrael, aby rychle vyvodil odpovědnost za tento útok a napříště lépe chránil humanitární pracovníky. Šéf izraelské armády krátce předtím přiznal, že se vojsko dopustilo vážné chyby, která vedla k zabití sedmi humanitárních pracovníků.

Biden se zařadil mezi západní politiky, kteří odsoudili izraelskou armádu za zabití pracovníků charitativní organizace World Central Kitchen (WCK). Podle agentury AP volil ostřejší tón než při svých dřívějších kritických slovech na adresu Izraele, pro nějž je Washington klíčovým spojencem. Incident je podle šéfa Bílého domu tragédií, kterou musí Izrael rychle vyšetřit a vyvodit odpovědnost a závěry zveřejnit.

"Ještě tragičtější je, že to není ojedinělý incident. Tenhle konflikt je v nedávné historii nejhorší, co se zabitých humanitárních pracovníků týče," uvedl v prohlášení.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi nedlouho před Bidenovou kritikou uvedl, že tragický omyl byl důsledkem špatné identifikace cíle ve složitých nočních podmínkách.

"Byla to chyba, která následovala po špatné identifikaci - v noci, během války, za velmi složitých okolností. Nemělo se to stát," prohlásil Halevi bez dalších podrobností.

Při útoku na konvoj zahynuli občané Austrálie, Británie a Polska a také Palestinci a člověk s občanstvím Spojených států a Kanady. Podle WCK byl konvoj zasažen ve chvíli, kdy opouštěl sklad v Dajr Balahu, kde vyložil více než 100 tun humanitární potravinové pomoci dopravené do Pásma Gazy po moři.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že úder byl tragický a neúmyslný, a izraelská armáda přislíbila nezávislé vyšetření okolností.


Izraelský prezident se omluvil zakladateli WCK

Izraelský prezident Jicchak Herzog se v úterý večer omluvil zakladateli WCK Josému Andrésovi za smrt jejích humanitárních pracovníků v Pásmu Gazy. O telefonátu informovala Herzogova kancelář na síti X. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu incident odpoledne popsal jako tragický a neúmyslný úder izraelských sil. Izraelská armáda vyjádřila lítost a slíbila nezávislé a profesionální vyšetření.

"Prezident Herzog vyjádřil hluboký zármutek a upřímnou omluvu za tragickou ztrátu životů zaměstnanců WCK v Pásmu Gazy včera večer (v pondělí večer) a vyjádřil soustrast jejich rodinám a blízkým," stojí v prohlášení Herzogovy kanceláře. Podle něj izraelský prezident Andrésovi také řekl, že incident bude důkladně vyšetřen a "potvrdil závazek Izraele dodávat a zlepšovat humanitární pomoc obyvatelům Pásma Gazy". Andrésovi Herzog poděkoval za to, že se WCK "zasazuje o blaho Izraelců a Palestinců a o hodnoty lidskosti".

World Central Kitchen založil španělsko-americký michelinský šéfkuchař Andrés se svou ženou Patricií v roce 2010 po velkém zemětřesení na Haiti za účelem poskytování potravinové pomoci přeživším. WCK se postupně rozšířila i do dalších oblastí světa a působí na místech přírodních a válečných katastrof. Vedle Pásma Gazy dodává humanitární pomoc i například na Ukrajinu zasaženou válkou s Ruskem. Podle izraelské armády byla WCK také jednou z prvních nevládních organizací, která v Izraeli pomáhala po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás 7. října loňského roku. Po pondělním úderu WCK pozastavila svou činnost v Pásmu Gazy.

Izrael s cílem zcela zničit Hamás zahájil vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy po říjnovém útoku, kdy ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců v izraelském pohraničí povraždili téměř 1200 lidí a zhruba 250 osob zavlekli na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích. V souvislosti s izraelskými údery zemřelo podle úřadů spravovaných Hamásem v Pásmu Gazy 32.916 lidí.

Přečtěte celý článek