Biden už nepovažuje za pravděpodobné, že příměří v Gaze bude do ramadánu

před 1 měsíc 53

foto Ilustrační foto - Americký prezident Joe Biden, 15. listopadu 2023.

Filadelfie (USA) - Americký prezident Joe Biden už nepovažuje za pravděpodobné, že se příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás podaří uzavřít do nedělního začátku muslimského postního měsíce ramadánu. Vyjádřil se tak v pátek při návštěvě Filadelfie, kde podle agentury Reuters řekl, že to vypadá složitě.

Ještě začátkem března přitom Biden vyjádřil naději, že se příměří, o kterém se vyjednává už několik měsíců, do ramadánu uzavřít podaří.

V projevu o stavu unie na půdě Kongresu pak tento týden prohlásil, že na dojednání šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo "srdcervoucí" utrpení Palestinců, pracuje bez ustání.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina ze zhruba 250 lidí, které loni na začátku října odvlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců z izraelského území. Při jejich teroristickém útoku zahynulo v Izraeli na 1200 lidí, převážně civilistů.

Izrael v odvetě zahájil ofenzivu v Gaze, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí. Bilance palestinských obětí od té doby překročila hranici 30.000, uvádí palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem. Velká část úzkého pobřežního pásu je po pěti měsících bojů v troskách a humanitární krize na místě se prohlubuje.

Přečtěte celý článek