Biden v souvislosti s íránském útokem ujistil Izrael o neochvějné podpoře USA

před 2 týdny 33

foto Americký prezident Joe Biden (třetí zprava) při jednání se svým bezpečnostním týmem v souvislosti s íránským útokem Izrael, 14. dubna 2024, Washington. 

Washington - Americký prezident Joe Biden v souvislosti s íránským útokem ujistil Izrael, že má neochvějnou podporu Spojených států. Napsal to na svém účtu na sociální síti X po schůzce se svým týmem pro národní bezpečnost.

"Náš závazek ohledně bezpečnosti Izraele v souvislosti s hrozbami z Íránu a jeho spojenců je neochvějný," uvedl Biden.

Podle The Times of Israel se v brzké době Biden spojí s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Nejmenovaný činitel amerického ministerstva obrany deníku The New York Times, že "v souladu s naším pevným závazkem ohledně bezpečnosti Izraele americké jednotky v oblasti pokračují v sestřelování íránských dronů mířících na Izrael". Americká armáda je podle něho připravená poskytnout další podporu Izraeli i svým jednotkám působícím v regionu.

Bývalý republikánský šéf Bílého domu Donald Trump, který podle všeho bude na podzim proti Bidenovi kandidovat v prezidentských volbách, uvedl, že íránský útok na Izrael ukazuje slabost Spojených států pod Bidenovým vedením.

Írán v sobotu večer zahájil proti Izraeli rozsáhlý dronový a raketový útok, který je podle Teheránu odvetou za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli. Jde o první útok, který Írán podnikl proti Izraeli přímo ze svého území. Íránský režim dlouhodobě označuje Izrael za svého úhlavního nepřítele. 

Přečtěte celý článek