Blansko navzdory příkazu kraje odmítá poskytnout informace o klíčové stavbě. Bojí se, že by se tím projekt prodražil

před 1 týden 30
 Tobiáš Pospíchal, Deník NBudova krytých lázní v jihomoravském Blansku má jít letos k zemi a na místě má vyrůst nový areál. Město však detaily výběrového řízení nezveřejňuje. Foto: Tobiáš Pospíchal, Deník N

Město Blansko odmítá na žádost opozičních zastupitelů zveřejnit informace o výběrovém řízení na klíčovou městskou zakázku. A to i přesto, že mu to pravomocně přikázal úřad Jihomoravského kraje. Podle jeho rozhodnutí, které má Deník N k dispozici, „neexistuje zákonný důvod pro odmítnutí žádosti“. Vedení okresního města se hájí obavami, že by zveřejněním podrobností porušil zákon o veřejných zakázkách. Namísto poskytnutí informací se tak Blansko rozhodlo podat správní žalobu.

Kauza se týká demolice staré budovy krytých lázní a stavby nových. Podle města má tento projekt stát přibližně 238 milionů korun bez DPH, což je zhruba třetina ročního rozpočtu Blanska, které leží asi devatenáct kilometrů severně od Brna.

Plánovaný projekt však podle opozičních zastupitelů Lukáše Tomana a Jana Doška (Fórum Blansko) řeší vedení města – v Blansku vládne koalice ODS, ANO a Volba pro Blansko – netransparentně. Město dvojici opakovaně odmítlo sdělit, kdo je mezi zájemci o zhotovení projektu, respektive kolik firem se přihlásilo. Do výběrového řízení se mohly firmy hlásit do 1. prosince loňského roku.

„Kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přečtěte celý článek