Bláznivý Kobajaši: na Islandu letěl na lyžích 291 metrů. Rekord ale oficiálně neplatí

před 1 týden 39

 Reuters

Dvojnásobný vítěz Světového poháru dnes doletěl do vzdálenosti 291 metrů. Světový rekord Rakušana Stefana Krafta z března 2017 z norského Vikersundu má hodnotu 253,5 metru a podle federace FIS nadále zůstává v platnosti.

O Kobajašiho pokusech informovala islandská televizní stanice RUV. Závodníkův sponzor společnost Red Bull, která se často zaměřuje na extrémní sportovní výkony, nechala v lyžařském areálu Hlidarfjall u města Akureyri vybudovat dočasný můstek s mimořádně dlouhým nájezdem.

"O takovémto skoku jsem už dlouho snil. Chci dál posouvat hranice," uvedl Kobajaši v tiskové zprávě.

Dvoudenní akci zahájil Kobajaši v úterý, kdy jeho nejdelší pokus měřil 256 metrů. Dnes předvedl sedmadvacetiletý Japonec v areálu, kam měly přístup jen vybrané televizní štáby, ještě výrazně delší let. "Konečně mám po sezoně," napsal Kobajaši na sociální síti X.

Ve videu poté pózuje s cedulí a nápisem '291 metrů, světový rekord'. FIS však podle očekávání jeho výkon za rekord neuzná, protože nešlo o soutěžní skoky v souladu s jejími pravidly. "Doufáme, že byla přijata nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti sportovce," uvedla lyžařská federace.

V uplynulém ročníku vyhrál Kobajaši potřetí Turné čtyř můstků. Ve Světovém poháru skončil druhý za Kraftem.

Přečtěte celý článek