Blinken v Šanghaji vyzval k rovným podmínkám pro americké firmy v Číně

před 1 týden 26

foto Americký ministr zahraničí Antony Blinken (druhý zprava) na schůzce (zleva) s předsedou americké obchodní komory v Šanghaji Ericem Zhengem, americkým velvyslancem v Číně Nicholasem Burnsem a předsedou komory Allanem Gaborem, 25. dubna 2024.

Peking - Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes v Šanghaji vyzval Čínu, aby zajistila rovné podmínky pro americké pracovníky a firmy působící v zemi. Šéf americké diplomacie přicestoval na třídenní návštěvu Číny ve středu a v pátek se v Pekingu sejde k jednání se svým čínským protějškem Wang Iem a možná také s prezidentem Si Ťin-pchingem, informovala agentura Reuters.

Blinken do Číny přiletěl krátce poté, co americký Kongres schválil balík pomoci pro Ukrajinu a další země v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun), který obsahuje několik položek, jež vyvolaly kritickou reakci Číny.

Podpora totiž zahrnuje i částku zhruba osmi miliard dolarů na "omezení vlivu komunistické Číny" v Asii a na pomoc americkým spojencům v oblasti. Dvě miliardy dolarů jsou určeny na vojenskou pomoc pro Tchaj-wan, který Čína považuje za svou součást. Součástí balíku je také zákon, kterým chtějí američtí zákonodárci donutit čínskou firmu ByteDance k odprodeji sociální sítě TikTok.

Skutečnost, že se Blinken na cestu do Číny vydal, ale svědčí o tom, že Washington a Peking jsou přinejmenším ochotny o svých sporech diskutovat, podotýká agentura AP.

"Máme povinnost vůči svým lidem, a vlastně povinnost vůči celému světu, řídit vztahy mezi našimi zeměmi zodpovědně," řekl Blinken při dnešním setkání s šéfem komunistické strany Šanghaje Čchen Ťi-ningem.

"To, jestli zvolíme spolupráci, nebo konfrontaci, ovlivní blaho našeho lidu, našich zemí a budoucnost lidstva," uvedl Čchen.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken hovoří se studenty New York University Shanghai v čínské Šanghaji 25. dubna 2024. Americký ministr zahraničí se v Šanghaji rovněž sešel s americkými a čínskými studenty a sledoval l basketbalový zápas místního týmu Shangai Sharks.

V pátek má Blinken na programu jednání s čínským ministrem zahraničí Wang Iem, které podle očekávání potrvá šest hodin, napsal list The Guardian. Jedním z témat budou podle agentur obavy USA a jejich spojenců, že čínské firmy dodávají Rusku technologie dvojího využití, které ruská armáda používá ve válce proti Ukrajině, již zahájila invazí v únoru 2022.

Přečtěte celý článek