Blízký východ se ocitl na kraji propasti, varoval Borrell ve Štrasburku

před 1 týden 25

foto Ilustrační foto - Šéf unijní diplomacie Josep Borrell hovoří s médii před schůzkou ministrů zahraničí EU v Bruselu 18. března 2024.

Štrasburk - Blízký východ se po útocích Íránu proti Izraeli ocitl na kraji propasti, uvedl na úvod třetího dne plenárního jednání europarlamentu ve Štrasburku šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdá se podle něj ale, že vzájemné údery mezi íránskými a izraelskými silami zatím ani jedna ze stran nevyužila jako odrazový můstek k eskalaci a proto je třeba diplomatické úsilí, které povede k uklidnění situace.

Stovky dronů a raket, které Írán vyslal v polovině dubna ze svého území směrem k Izraeli, představují výrazné zhoršení už tak velmi napjaté situace v regionu, řekl Borrell. Izrael s pomocí spojenců téměř všechny střely zlikvidoval. Podle Teheránu šlo o odvetu za Izraeli připisovaný vzdušný úder na konzulát v Damašku z 1. dubna.

U íránského města Isfahán se pak minulý pátek ozvaly exploze, podle zdrojů šlo o reakci Izraele na masivní íránský útok. Teherán ale incident zlehčoval a Izrael z něj přímo neobvinil ani dosud nepodnikl žádnou odvetu. To podle Borrella představuje šanci na diskuzi a úmyslem Evropské unie je přitáhnout pozornost k tomuto problému a zabránit dalšímu násilí v regionu. Podle Borrella je shoda o rozšíření sankcí vůči Íránu. Dodal ale, že roky uvalování tohoto typu odvetných opatření ukázaly, že Teherán nedokáží odradit.

V centru regionálního napětí podle Borrella zůstává válka v Pásmu Gazy, kde Izrael od loňského října provádí vojenské operace v odvetě za teroristický útok radikálního palestinského hnutí Hamás, při němž zahynulo na 1200 lidí a 250 bylo vzato jako rukojmí. Boje v Gaze si od té doby vyžádaly už přes 34.000 obětí z řad Palestinců, uvádějí úřady spravované Hamásem. Borrell proto opakovaně vyzval k humanitární pauze vedoucí k trvalému příměří, propuštění rukojmí a umožnění humanitární dodávek.

Přečtěte celý článek