Boris Naděždin exkluzivně pro FORUM 24: Putin nemá žádnou budoucnost. Za dva nebo tři roky rezignuje

před 1 měsíc 45

ROZHOVOR / Boris Naděždin se chtěl zúčastnit ruských prezidentských voleb. Ústřední volební komise ale údajně našla v podpisech pod jeho kandidaturou chyby. „Moje podpora stoupla na 10 až 15 procent. To je hlavní důvod, proč se voleb nemůžu zúčastnit,“ vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro deník FORUM 24 krátce před otevřením volebních místností. „Kreml nepochopil, proč se to děje, a bylo to pro ně velké překvapení,“ dodává s tím, že Vladimir Putin nechápe, co se děje. „Jeho chápání je z 19. století. Myslí si, že silná země je země, která má velkou armádu, která může zabírat území dalších zemí a řešit problémy cestou války,“ popisuje Naděždin.

V prezidentských volbách jste chtěl kandidovat proti Vladimiru Putinovi. Měl jste být jediným protiválečným kandidátem. Do voleb vás ale ústřední volební komise kvůli údajně chybným podpisům pod vaší kandidaturou nepustila. Skutečně jste si myslel, že byste se voleb mohl zúčastnit?

Na začátku mé volební kampaně, kdy jsem měl malou podporu – asi jedno nebo dvě procenta voličů –, jsem pro Kreml nebyl velkým problémem. Proto mi dovolili sbírat podpisy. Kampaň trvala tři týdny – od poloviny ledna do začátku února. V těchto třech týdnech stoupla moje podpora na 10 až 15 procent. To je hlavní důvod, proč se voleb nemůžu zúčastnit.

Někteří tvrdili, že jste pouze Putinovou loutkou.

Někteří lidé věří, že jsem s Kremlem v kontaktu, protože jsem byl v 90. letech v parlamentu a znám se s lidmi, kteří jsou nyní klíčovými figurami ruské vlády. Znám se samozřejmě i s Putinem. Nejsem s nimi ale v kontaktu.

Naposledy jsem se s nimi bavil v roce 2020, když Putin změnil ústavu. Já jsem byl proti a měl jsem s nimi tvrdou debatu. Výsledkem bylo, že mě vyloučili ze všech vládních rad, kde jsem strávil mnoho let. Od té doby kritizuji Putinovu politiku stále více. Rozhodnutí zúčastnit se voleb bylo moje a mé rodiny. Nikdo jiný mi neříkal, co mám dělat.

Řekl byste tehdy, že Vladimir Putin bude tím člověkem, který vrátí do Evropy válku?

Rozhodně ne. Poprvé jsem Putina potkal v roce 1997 na mítinku kremelské administrativy. Byl šéfem Hlavního kontrolního ředitelství prezidentského odboru správy majetku a já jsem byl poradcem Borise Němcova (ruský liberální politik, kritik Vladimira Putina, který byl v roce 2015 zastřelen v Moskvě, pozn. red.)Putin vypadal jako každý jiný byrokrat. Bylo nemožné si představit, že bude dalším prezidentem Ruské federace.

Putin vypadal jako každý jiný byrokrat. Bylo nemožné si představit, že bude dalším prezidentem Ruské federace.

Později jsem se s ním setkal, když už byl prezidentem. To bylo někdy mezi lety 2001 a 2002. Byl jsem v Kremlu a mluvil jsem s ním. Působil jako normální prodemokratický člověk. Když jste ale u vlády více než dvacet let, měl by vás někdo vyměnit. Myslím si, že je velmi špatný nápad být prezidentem země 24 let — jak pro konkrétního člověka, tak pro zemi.

Voleb se účastnit nebudete, Rusové pro vás nebudou moct hlasovat, ale když se znovu podíváte na fotky front lidí, kteří se pod vaši kandidaturu chtěli podepsat, cítíte i tak, že jste nad Kremlem vyhrál?

Samozřejmě. Kreml nepochopil, proč se to děje, a bylo to pro ně velké překvapení. Pokud bych se voleb mohl zúčastnit, říkal bych to stejné, co jsem říkal celou dobu na YouTube, v ruské televizi. Pokud bych v ruské televizi mohl vystupovat s mírovým programem, mluvil bych proti Putinově politice, možná by mě podpořilo ještě víc lidí.

Výsledek nadcházejících voleb se dá očekávat. Jak těžké bude letos pro Kreml zajistit, aby Vladimir Putin volby vyhrál, ale zároveň aby byl výsledek alespoň trochu věrohodný, aby se situace v Rusku nevyhrotila a neskončilo to velkými protesty, jako jsme viděli například mezi lety 2020 a 2021 v Bělorusku?

Znám vládní průzkumy, ale mám i svůj vlastní institut. Výsledky se liší. Moje průzkumy uvádí, že Davankov (místopředseda Státní dumy, který se voleb zúčastní, pozn. red.) získá více než 10 procent. Vládní průzkumy mu dávají možná pět procent. Je to ale jedno, protože v konečném výsledku bude mít Putin velkou podporu. V mých průzkumech je to zhruba 55 procent, v konečných výsledcích to ale bude zhruba okolo 75 procent. Putin nemá žádný problém. 

V Bělorusku to byla úplně jiná situace, protože prakticky nikdo pro Lukašenka nehlasoval, minimálně ve velkých městech, jako je Minsk, Brest a tak dále. Vím to, protože jsem při volbách v Bělorusku byl. V Rusku je to jiná situace, protože Putin má velkou podporu mezi staršími lidmi. Mladí k volbám nechodí.

Vladimir Putin vládne Rusku už 24 let a u moci bude pravděpodobně i dalších šest let. Může Rusko bez Putina v jeho čele vůbec existovat?

Myslím, že Rusko bude v pořádku. Nemyslím, že Putin bude u moci dalších šest let. Řekl bych, že za dva nebo tři roky rezignuje.

Proč?

Protože je velmi úzce spjatý se svou kanceláří, a myslím si, že pro něj i pro Rusko bude daleko lepší, když za pár let rezignuje. Více a více lidí chce zastavit speciální vojenskou operaci a více lidí rozumí vztahu mezi jeho politikou a svými každodenními problémy.

Proč o válce na Ukrajině mluvíte jako o vojenské speciální operaci, když jste jejím kritikem? Pokud byste se voleb mohl zúčastnit a vyhrál byste, tak byste ji chtěl ukončit?

Jsem v Rusku a musím používat oficiální názvy. Někteří lidé, kteří mluvili o speciální vojenské operaci jako o válce, skončili ve vězení.

Takže abyste zůstal na svobodě, musíte hrát podle pravidel Vladimira Putina?

Musím dodržovat ruské zákony.

Zničil jsem jejich původní plány pro tuto kampaň. Nečekali, že lidé budou mít takový zájem o kandidáta, který chce, aby Rusko bylo svobodnou a mírumilovnou zemí.

Působil jste jako poradce Borise Němcova, který byl v té době místopředsedou vlády. Stejně tak jste radil Sergeji Kirijenkovi, který je nyní prvním náměstkem šéfa Putinovy administrativy. Jinými slovy, znáte lidi v Kremlu. Jaká je tam nyní, týden před volbami, nálada?

Myslím si, že je tam určitý neklid, problémy. Zničil jsem jejich původní plány pro tuto kampaň. Nečekali, že lidé budou mít takový zájem o kandidáta, který chce, aby Rusko bylo svobodnou a mírumilovnou zemí. Určitě jsou nervózní.

Takže se Putin bojí silného kandidáta s velkou podporou, jakým jste mohl být vy?

Upřímně řečeno, Putin se do voleb úplně neponořil. Zeptal se třeba Kirijenka a dalších lidí, jestli je všechno v pořádku. Oni mu řekli, že ano. Putin nechápe, co se děje, nerozumí lidem. Vídá a poslouchá pouze své poradce.

Očekáváte, že se během voleb budou konat nějaké protesty?

Ne, žádné protesty nebudou. Protesty jsou možné jen v případě, když máme skutečného kandidáta, který si myslí, že vyhrál nebo že získal daleko více hlasů, než tvrdí oficiální výsledky. Takový kandidát ale nyní neexistuje.

Protesty se podle vás neuskuteční ani kvůli tomu, že jste k volbám nebyl připuštěn?

Mám svoji strategii. Nemyslím si, že v Rusku budou mít velké protesty nějaký výsledek.

Jaká ta strategie je?

Je velmi jednoduchá. Problémem mojí kandidatury je, že podpisy, které jsem získal, nejsou podle Ústřední volební komise kvůli formálním problémům v pořádku – tady je špatné písmenko a tak dále. Všichni ví, že jsem měl velkou podporu lidí. Odvolal jsem se k Nejvyššímu soudu – ale soud nebo Ústřední volební komise – v Rusko mezi nimi není žádný rozdíl.

Mojí strategií je vyhrát volby do Státní dumy v roce 2026. Pokud parlamentní strana nominuje kandidáta, nepotřebuje získávat podpisy, stejně jako třeba Charitonov (jeden z kandidátů do ruských prezidentských voleb. Proti Putinovi kandidoval už v roce 2004, kdy skončil se 14 procenty hlasů na druhém místě, pozn. red.) z komunistické strany Ruské federace.

Pokud by se konaly volby do Státní dumy nyní, moje strana (Občanská iniciativa, pozn. red.) by měla podobný počet hlasů jako komunisté – zhruba 10 procent. Mým cílem je vyhrát tyto volby. Abychom toho mohli docílit, plánujeme se zúčastnit i zářijových regionálních voleb, které se konají ve velkých regionech. To je moje strategie.

Řekl jste, že více a více Rusů chce zastavit válku na Ukrajině. Proč tedy nevidíme nějaké protesty proti jejímu pokračování? 

Protestovat v Rusku je velmi nebezpečné. Na začátku speciální vojenské operace stáli lidé s kusem papíru a požadovali její konec. Dostali ale velké pokuty a někteří skončili i ve vězení. Jedna mladá žena dostala sedm let vězení. Lidé se bojí podobného trestu.

Bylo právě rozpoutání války na Ukrajině největší chybou Vladimira Putina za 24 let jeho vlády?

Ano, byla to fatální chyba. Bylo to velmi špatné rozhodnutí, protože následky budou Rusko ovlivňovat po mnoho let. Putin pro Ruskou federaci vytvořil velký problém. Zatáhl ji do militarismu, autoritářství a izolace. Pro Rusko je to špatné a bude těžké ho obrátit na jinou cestu.

Uvědomuje si Putin, co s Ruskem udělal?

Věří, že je to pro Rusko správná cesta. Chce, aby bylo silnou, moderní zemí, ale problémem je jeho porozumění tomu, co znamená být silnou zemí. Jeho chápání je z 19. století. Myslí si, že silná země je země, která má velkou armádu, která může zabírat území dalších zemí a řešit problémy cestou války. Moje chápání silné země je z 21. století. Cílem by mělo být vybudování země, kde lidé chtějí žít a kde se jim žije dobře.

Jeho chápání je z 19. století. Myslí si, že silná země je země, která má velkou armádu, která může zabírat území dalších zemí a řešit problémy cestou války.

Může Rusko takovou zemí někdy být?

Určitě. Putinova politika nemá dlouhodobou budoucnost. Podpora jeho politiky a speciální vojenské operace je velká u lidí mezi 60 a 70 lety. Mladší Putina nevolí a chtějí zastavit speciální vojenskou operaci. Putin nemá žádnou budoucnost.

Často se stává, že Putinovi kritici umírají. Stalo se to Borisi Němcovovi, jehož jste byl poradcem, nedávno zemřel i největší kritik Kremlu Alexej Navalnyj. Vy máte protiválečné postoje, chcete porazit Vladimira Putina ve volbách, bojíte o svůj život?

V ruské politice se pohybuji více než 30 let. Poprvé jsem byl zvolen v roce 1990 ještě v Sovětské svazu. Více než 20 let jsem v opozici vůči politice Vladimira Putina. Byl jsem v jedné straně s Borisem Němcovem. Mám svoji vlastní strategii, která se liší od té jeho nebo od té Alexeje Navalného. Nikdy nepřekračuji červenou linii, vždy dodržuji ruské zákony. Nikdy nekritizuji Putina přímo. Jsem si jistý, že je to ta správná cesta a nikdy tak neskončím ve vězení.

Na konci února uběhlo 19 let od smrti Borise Němcova. Chybí Rusku jeho vůle změnit zemi?

Boris Němcov byl silný a brilantní politik. Řekl bych, že byl politikem číslo jedna. Znám všechny hlavní figury ruské politiky, znal jsem všechny ruské prezidenty, znám Sergeje Šojgua (ruský ministr obrany, pozn. red.), Vjačeslava Volodina (předseda Státní dumy, pozn. red.) a Valentinu Matvijenkovou (předsedkyně Rady federace, pozn. red.).

Boris Naděždin (vpravo) a místopředseda tehdejší vlády Boris Němcov v 90. letech 20. století. FOTO: Boris Naděždin / se souhlasem

FOTO: Boris Naděždin / se souhlasem

Boris Němcov byl vynikající politik. V roce 1997 byl prakticky nástupcem prezidenta Borise Jelcina. Pokud by se jím skutečně stal, bylo by Rusko úplně jinou zemí. Jelcin se ale rozhodl pro Putina a nyní jsme tam, kde jsme.

S Alexejem Navalným, který zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři, jste se znal ještě předtím, než se stal populárním.

Pracoval jsem s ním v roce 2007. Byl jsem jedním z lídrů Svazu pravicových sil a on pro naši stranu pracoval. Byl to velmi statečný muž, ale jeho politika byla velmi přímá, kritizoval Putina, někdy velmi ostře, byl charismatický. To bylo ale velmi nebezpečné.

Takže jste se poučil z jeho chyb?

Ano.

Zabil Vladimir Putin Alexeje Navalného?

Nemyslím si, že ho doslova zabil. Každopádně ale rozhodnutí zavřít ho do vězení na Sibiři způsobilo to, co se stalo. Dodnes nemáme oficiální závěr toho, co se stalo. Možná ho jeho rodina někdy zveřejní.

Vy sice tvrdíte, že se další prezidentské volby uskuteční dříve než v roce 2030, ale jaké myslíte, že v té době bude Rusko?

Nejsem Kassandra (v řecké mytologii dcera trojského krále Priama a jeho manželky Hekabé, proslulá věštkyně, pozn. red.), nevím, co se stane. Snažím se ale Rusko změnit, mojí prací je změnit Rusko.

Vaše příjmení – Naděždin – odkazuje na ženské jméno Naděžda, což je slovanské jméno s významem naděje. Má Rusko naději na lepší budoucnost?

Ano, určitě. Mimochodem, moje jméno – Boris – se v ruštině překládá jako bojovník. Jsem bojovník za naději Ruska.

Přečtěte celý článek