Boris Šťastný tak touží po konzervativních hodnotách, až se z ODS dostal do ANO

před 4 týdny 31

NÁZOR/ Lékař, kdysi v letech 2006 až 2013 celkem známý poslanec ODS Boris Šťastný, expert strany na zdravotnictví a poradce Václava Klause našel konečně svoji identitu. Před jedenácti lety z ODS odešel, protože podle něj strana „opustila své ideje a zradila své voliče“. Teď ale zjistil, že své nejčistší představy může realizovat v řadách útvaru Andreje Babiše ANO.

Boris Šťastný před půl rokem požádal o členství v ANO. Prý si myslí, že žádná ODS už deset let neexistuje, je tu jen Spolu. „Já jsem se nezměnil, moje postoje zůstaly stejné, třeba ohledně fiskální politiky,“ tvrdí Šťastný, který se teď připojuje k největším rozhazovačům ze státního rozpočtu v historii Česka. Trápí ho život seniorů, kterým „zdražil rohlík“ a trpí inflací. ANO údajně volil od odchodu z ODS. Je proti přijetí eura, Green Dealu, „nelegální migraci“ a o euru by se mělo uspořádat referendum, protože „došlo ke změně situace“.

Sám sebe charakterizuje jako konzervativního politika a Babiš své názorové otočky prý „vždycky vysvětlil“. Že je ANO v liberální frakci v Evropském parlamentu, mu jako konzervativci nevadí, protože „je mu to v tomto ohledu lhostejné“. Je členem komise stínového ministra Juchelky, za neprovedení důchodové reformy nemůže ANO, které bylo osm let ve vládě, ale opozice, protože „nebyla shoda“, za astronomické schodky rozpočtu může covid. Chce „levný stát“ a tak podobně.

V podstatě blábol, který by se dal shrnout do věty „chci křeslo“. Argumenty, proč chce křesílko v senátu, napsala nejspíš umělá inteligence v demo verzi. (Kdo by se s tím platil, když voliči ANO spolknou už úplně všechno.)

Zabývat se tím podprůměrným rétorickým cvičením nemá smysl. ANO není normální politická strana. Je to účelová organizace založená Andrejem Babišem, aby usnadnila a hájila jeho podnikání a pokud možno zkomplikovala vyšetřování jeho podezřelých byznysových kejklů. ANO je Babiš a Babiš je ANO. Proto dostává ve volbě předsedy procenta blížící se KLDR. Kdyby zítra odešel, takzvaná strana zanikne pozítří. Babiš jako součást „Palerma“ 90. let nemohl nikdy svou protikorupční mytologii myslet vážně. Všichni ti „kluci a holky“ z plakátů a billboardů, které si šéf nalákal a kteří na to skočili, nebo to aspoň říkali, už jsou pryč. ANO není ani levicové, ani pravicové, ani konzervativní, ani liberální. Není nic. Je to naprosto amorfní entita.

Připojit se k něčemu takovému je pro někoho, kdo má aspoň nějakou základní sebeúctu, nepochopitelné. Když je někdo schopen a ochoten skončit jako člen komise „stínového ministra Juchelky“, není třeba to nějak do hloubky rozebírat. Když někdo nemá sebeúctu a soudnost, z venku mu to nikdo nedodá.

Přečtěte celý článek