Bouře v Pákistánu a Afghánistánu má už 135 obětí, 28 z toho zabily blesky. Nepříznivé počasí má pokračovat

před 2 týdny 35

Nejméně 135 lidí zahynulo v posledních dnech v důsledku silných lijáků a bouřek v Pákistánu a Afghánistánu. Vyplývá to z nové bilance, o níž ve středu informovala agentura AFP. Z Pákistánu je hlášeno 65 mrtvých, z Afghánistánu 70 obětí. Intenzivní srážky, které postihly Pákistán od pátku do pondělí, způsobily bleskové záplavy a zřícení řady domů. Osmadvacet lidí zabily podle AFP blesky.

Islámábád/Kábul 18:42 17. dubna 2024

Následky bleskové povodně ve vesnici Guldag v okrese Lal Pur v Nangarharu

Následky bleskové povodně ve vesnici Guldag v okrese Lal Pur v Nangarharu | Foto: Hedayatshah Hedayat | Zdroj: Reuters

Nejvyšší bilanci 32 obětí, z toho 15 dětí, registruje v Pákistánu provincie Chajbar Pachtunchvá, která leží na severozápadě země. Deště tam zničily 1300 domů. „Všichni lidé, kteří přišli v této provincii o život, zemřeli pod zřícenými zdmi a střechami,“ řekl ve středu AFP mluvčí provinčního úřadu pro řešení katastrof.

V Ománu mají záplavy 18 obětí. Dubaj byla zaplavená po kotníky a mezinárodní letiště přerušilo provoz

Číst článek

Deště zasáhly také hlavní město Islámábád a provincii Balúčistán na jihozápadě země. V Afghánistánu přišlo od soboty o život kolem 70 lidí, 56 dalších utrpělo zranění. Zničeno bylo více než 2600 domů a zemědělci ztratili přes 2000 kusů dobytka, sdělil ve středu představitel afghánského úřadu pro zvládání přírodních katastrof Džanan Sajík.

Lijáky postihly 20 z 34 afghánských provincií, včetně provincie Kábul. Podle pákistánského meteorologického ústavu jsou takové deště v dubnu v zemi nezvyklé. „Objem srážek mezi 1. a 17. dubnem letošního roku je dvojnásobný ve srovnání s historickým průměrem,“ prohlásil mluvčí ústavu Zahír Ahmad Babar, podle nějž se srovnání týká posledních 30 let. „Hlavním faktorem je klimatická změna,“ dodal.

Ve většině Pákistánu přestalo v úterý a ve středu pršet, v příštích dnech se ale očekává opět nepříznivé počasí. V roce 2022 Pákistán postihly rozsáhlé povodně, které v jednu chvíli zaplavily třetinu jeho rozlohy a vyžádaly si přes 1700 obětí. Škody byly vyčísleny na 30 miliard dolarů. 

ČTK

Přečtěte celý článek