Brabec: Fialova vláda nemá koule, Babiš je alfa samec. I mladí už se přesouvají k ANO

před 1 týden 25

Proč má podle vás vláda Petra Fialy tak nízkou důvěru lidí?
Protože Fialova vláda zklamala úplně všechny. Pětikoalice vyvolala volební kampaní obrovské očekávání, jak všechno šmahem zlepší. Ale ukázalo se, že na vládnutí nebyli vůbec připraveni. A ona to není sranda. Je to strašně náročné. Což je vidět i na tom, jak se změnili vzhledově. Když se podívám třeba na premiéra Fialu, tak zestárnul o hodně. Ten stres vás dojede psychicky i fyzicky – aniž si to člověk uvědomuje. Stalo se to nám všem, já přibral 15 kilo a doteď se s tím peru. Ale hlavně – ta připravenost na vládnutí se vždy pozná v krizi. To se teprve ukáže, jestli máte koule. A tahle vláda ukázala, že je nemá.

ČTĚTE TAKÉ: Ve volbách kroužkujte mě. Kalousek a Svoboda by se měli věnovat ornitologii, říká Vondra

Z čeho tak usuzujete?
Mají malou odvahu v rozhodování. Zaměřili se na zahraniční politiku a v domácí politice přitom udělali zásadní chyby. Úplně klasická ukázka je energetická krize, která rozjela inflaci. Zásadní bylo rozhodnutí vlády nezastropovat ceny energií u výrobců. Miliony lidí se dostaly do velmi složité situace. Lidi neměli na energie, byli zoufalí. ODS zradila všechny voličské skupiny. Petr Fiala jasně sliboval, že se nebudou zvyšovat daně. Nakonec vláda zvýšila daně úplně všem. Podnikatelům, lidem. Slíbil, že nesáhnou na důchody. Na ty jednoznačně sáhli. Slibovali, že nedopustí zákaz spalovacích motorů. To je flagrantní porušení všeho. A lidi jim to nezapomenou. Jsem přesvědčený o tom, že další volby vyhrajeme.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka kvůli migraci: Jste arogantní, zlobila se Jermanová. Vy politická amatérka, namítl Žáček

Na druhou stranu, vaše vláda rozdávala všem a nasekala brutální schodky. Někdy je přece potřeba šetřit, ne jen rozhazovat.
Když se dařilo, měli jsme přebytkové hospodaření. Pak přišel covid, který byl svými dopady brutální. Museli jsme vrazit stovky miliard korun do ekonomiky všem, jinak by se zastavila. Kdyby nebylo covidu, tak se ekonomika vyvíjí jinak a deficity budou výrazně nižší. Vládě hodně věřili mladí lidé. A když se podíváte na průzkumy, tak hodně mladých lidí se přesunulo k nám.

Asi je láká „Schillerka“ na TikToku.
To určitě není jen o kolegyni Aleně, byť se snaží.

Vám se to líbí?
Ukazuje, že si ze sebe umí udělat srandu. To je v politice hrozně důležité. Nebýt v té šedé byrokratické slupce. Mám rád srandu a humor a nevyhovuje mi, když tady ve Sněmovně teče negativní energie po schodech. Ale i mladí najednou vidí, že vláda jim nic nenabídla. A přitom v ní sedí bývalí rektoři vysokých škol. A co se stalo ve školství? Vláda ořezala peníze pro učitele, zkomplikovala studentům přivydělávání na DPP, DPČ. Zasáhlo to spoustu mladých lidí. Slibovali nesplnitelné.

Předseda ANO Andrej Babiš točí videa s kohouty a opozice mluví o tom, že by si měl nechat vyšetřit psychické zdraví. Za vás jsou taková videa v pořádku?
Vůbec mi to nevadí, je to zábavné. Babiš je fenomén se vším všudy. Má charisma, je to alfa samec.

Proč jste k němu tak neuvěřitelně loajální? Máte stranickou legitimaci 002, spousta lidí, která stála u počátků ANO jako vy, už dávno odešla.
Známe se dlouho. Andrej Babiš je velmi náročný, x-krát jsme se hádali, možná jsem pro něj byl nějakou dobu příliš zelený. Ale doufám, že celou tu dobu nepochyboval o nějaké mojí loajalitě a schopnosti nedělat ostudu, být na tom resortu a něco odevzdávat. S určitou pokorou znám svoje místo. Nejsem individualista, který by musel někde vyčuhovat. Vždycky jsem byl spíš týmový hráč, byť to zní jako fráze. Ale tomu týmu, ať už ve vládě nebo ve Sněmovně, se snažím dávat nějaký nadhled a schopnost nebrat se moc vážně.

Babiš vás zatlačí do defenzivy a pozoruje, co si tam počnete, jestli budete schopen argumentace.

Nikdy vám nevadilo, kam se hnutí ANO posunulo? Třeba Babišův příklon k Orbánovi.
Hnutí ANO mělo nějaké kořeny, ale mezitím se vyvíjeli všichni. I společnost. A upřímně i ostatní strany se změnily. I ODS byla úplně jiná a přizpůsobovala se tomu, co se reálně děje ve společnosti. Proto jsem skeptický k rozdělování na pravici a levici, tohle členění už dávno nefunguje. I Andrej Babiš se přizpůsobil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozhovor s ministrem financí Stanjurou

A vy jako jediný s ním. Čím to je?
Člověk ho musí znát dlouho, aby pochopil, jak co myslí. Umí být velice drsný a expresivní. Ale celou dobu jsem oceňoval, co je schopen osobně přinést a osobně tomu dát, byť by mohl mít mnoho let nohy na stole. Když jsme se v ANO s někým rozešli, tak to v drtivém případě bylo tak, že ti lidé měli představu, že když se vymezí proti Babišovi, udělá to z nich hvězdu. V pohledu na Andreje Babiše stále zásadně respektuji, co v životě dokázal. Takovou energii, odvahu, neuvěřitelnou zarputilost a houževnatost má málokdo.

Nejste vůči němu trochu zaslepený? Vidíte i nějaké jeho chyby? Babiše provází spousta kauz.
Jo, ale každý máme něco. Když se ptáte na výhrady – myslím, že někdy je poměrně drsný, rychle vypění a pro lidi, kteří na to nejsou zvyklí, to nemusí být zrovna příjemné. Ale on to většinou nemyslí osobně. Zatlačí vás do defenzivy a pozoruje, co si tam počnete, jestli budete schopen argumentace.

A třeba ten styl, který předvedl ohledně ministra zahraničí Jana Lipavského, kdy psal svým lidem, ať seženou něco na toho z**da, to vám nevadí?
Sám Babiš si zažil peklo s mediálním zneužitím Andreje Babiše juniora. To byla hrůza. To, co se dělo kolem ministra Lipavského, je směšné. Byla to chyba, ale to přece nebylo o žádném kompru. Když jdete do debaty, je normální, že se připravíte na člověka, se kterým tam budete. Byl jsem v šoku, co se z toho rozehrálo. To sprosté slovo bylo mimo, za to se i předseda omlouval.

Už jste říkal, že ANO podle vás vyhraje sněmovní volby v roce 2025 a bude skládat vládu. Tím pádem byste potřebovali koaličního partnera. Za vás by to mělo být hnutí SPD, nebo raději ODS?
Nechci to takhle říkat.

Prý máte v hnutí zakázáno mluvit otevřeně o tom, že byste mohli jít do vlády s ODS. To není pravda. Teoreticky se může do Sněmovny dostat i někdo další. Spekulovat o tom, co bude, je zbytečné.

Vládu s SPD si v nynější situaci neumím představit.

Dokážete si představit, že byste SPD nějakým způsobem vtáhli do vlády? Ať už třeba tak, že by SPD podporovala menšinovou vládu ANO, jako kdysi komunisté podporovali kabinet ANO a ČSSD?
Na to by SPD nepřistoupila. SPD zcela vážně uvažuje o možnosti odejít z EU nebo i z NATO. To je pro nás nepřekročitelná hranice. Vládu s SPD si v nynější situaci neumím představit. Pokud budou pořád chtít vystoupit z EU, tak si nedokážu představit, že se podepíše programové prohlášení vlády.

Vy sám byste šel znovu dělat ministra?
Dostal jsem hrozný záhul, i zdravotně. Myslím, že je to pro nějaké nové čerstvé koně. Ale nikdy neříkej nikdy.

A z politiky odejít neplánujete? Nikde vás není moc vidět.
To je pravda. Držet se dlouho na vrcholu je náročné. Řeším ještě nějaké zdravotní věci, které souvisely s těmi osmi lety, které jsem na ministerstvu prožil. Ale s politikou skončit nechci.

Patříte mezi velké kritiky Green Dealu. V jednom komentáři jste napsal, že se za Fialy ze zelené politiky stalo šílenství. Všichni ale pociťujeme globální oteplování, odborníci varují například před úhynem včelstev, což může mít katastrofální důsledky. Evropa přece musí něco udělat, ne?
Je potřeba něco udělat. Ale Green Deal tak, jak je nastavený, je mrtvý. Řada lídrů si uvědomuje, že paradoxně světovému klimatu nejenom nepomáhá, ale může i škodit. To, že se v Evropě zavírá průmysl, jen zapříčiní, že se firmy přestěhují jinam. Do Indie nebo Číny, kde vše vyrobí ještě s vyššími emisemi. Když bude pouze Evropa lídrem snižování emisí, ale nikdo další s námi do toho boje nepůjde, nemá to velký smysl. Všichni ostatní velcí hráči – Čínou počínaje, přes Ameriku a Indii – říkají jednu věc: Chceme snižovat emise, ale nesmí to být v rozporu s našimi ekonomickými zájmy.

Nebude mít ale takový přístup katastrofální důsledky? Nemá jít Evropa příkladem?
Ale co ten příklad přináší? Jenom ztrátu konkurenceschopnosti a zchudnutí. U Číny není žádný náznak, že by se po čase přidali. Jediná možnost je, že se bude jednat celosvětově. Jako to bylo v Paříži v roce 2015, kde byl Obama, který chtěl něco změnit. A byl to právě Obama, který se snažil dotáhnout do nějaké skupiny velké hráče, kteří si musejí uvědomit odpovědnost. Tenkrát se k tomu příznivě postavila i ta Čína. Jenže v dalších letech se na klimatických konferencích a v reálných emisích ukázalo, že to jsou jen řeči.

Nejsem odpůrcem elektromobility, jsem odpůrce toho donucení. Věci by měly být dobrovolné.

Co by tedy Česko mělo dělat?
Měli bychom dělat věci, které máme ve svých rukou. Adaptaci – přizpůsobit se změně klimatu. Zadržovat vodu v krajině. I Českou republiku přizpůsobovat tomu, že se klima mění. Že třeba bude více nárazových a extrémních srážek. Udělat vše pro to, aby nám tady ta voda zůstala. Sázet stromy. Ale samozřejmě zároveň je potřeba snižovat emise. Ale to přece vůbec není jen o CO2. Je dobře, že se snižují emise síry, těžkých kovů. Jen říkám, že je nesmysl myslet si, že Evropa, která sama o sobě nemá ani osm procent světových emisí, to zachrání. Nejsem odpůrcem elektromobility, jsem odpůrce toho donucení. Věci by měly být dobrovolné. Proč by vám měl někdo říkat, jaké si koupíte auto?

No kvůli té přírodě. Je to takový vyšší cíl, ne?
To je jen ideologický nesmysl. Životní cyklus elektromobilu není černobílý. Musíte najet stovky tisíc kilometrů, aby se začal ekologicky rentovat. Na první pohled to vypadá, že je bezemisní, ale nějak se přeci vyrábí, výroba baterií je náročná. Evropa prostě zblbla, ztratila pud sebezáchovy, ideologie porazila zdravý rozum. Vymyly se mozky. A kdo se snaží prosazovat zdravý rozum, tak je považován za „fosila“ a „dezoláta“. Nejsem rezignovaný, že nemá smysl dělat nic. Jen jsem pragmatik. Byla by potřeba obrovská světová dohoda těch hlavních hráčů. A ta zatím není a nic nenasvědčuje tomu, že se blíží. Zvlášť v současné situaci válečných konfliktů. Celý Green Deal není špatný, jen by měly vypadnout některé věci, např. to, že budeme lidem nařizovat, čím mají jezdit, topit, nebo že musejí povinně zateplovat domy. A taky se musí zásadně změnit systém emisních povolenek. Takto jen ničí konkurenceschopnost Evropy.

Přečtěte celý článek