Fiala se v Praze sešel s filipínským prezidentem. Jednali o podpoře obchodu i obranné spolupráci

před 1 měsíc 37

O podpoře vzájemného obchodu či obranné spolupráci jednal ve čtvrtek v Praze premiér Petr Fiala (ODS) s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Hovořili také o pracovní migraci a aktuálních geopolitických tématech, uvedl v tiskové zprávě úřad vlády. Česko má podle Fialy zájem pomoct s modernizací filipínské armády. Firmy by podle něj mohly spolupracovat zejména například v zemědělství, letectví či energetice. Macrose přijal také prezident Petr Pavel a předsedové obou komor Parlamentu. V pátek se filipínský prezident zúčastní Česko-filipínského obchodního fóra.

Jednání podle úřadu navázalo na Fialovu návštěvu Filipín. Český premiér zemi navštívil loni v dubnu, podle Fialy cesta přispěla k posílení ekonomických vztahů mezi zeměmi. „Konkrétní obchodní projekty již běží. České firmy mají velký zájem o vstup na filipínský trh. Vysoký potenciál vzájemné spolupráce existuje především v oblasti zemědělství, obrany, letectví nebo energetiky,“ uvedl.

Česko má podle Fialy také zájem pomoci s procesem modernizace filipínské armády. „Jde o možné dodávky letadel, radarů, obrněných transportérů a další vojenské techniky. Podporujeme také přenos technologií a know-how pro možný rozvoj leteckého průmyslu na Filipínách,“ sdělil Fiala.

Premiér s filipínským prezidentem hovořili rovněž o pracovní migraci. V ČR podle úřadu vlády pracuje asi 6500 Filipínců, a to převážně ve výrobním průmyslu. V prosinci česká vláda schválila nařízení, díky kterému se od května pro Filipínce zvýší limit pro žádosti o víza k pobytu za účelem podnikání. Podle úřadu vlády se navýší roční kvóty pro podávání žádostí o zaměstnaneckou kartu na zastupitelském úřadě v Manile na 10.550.

Oba státníci jednali také o aktuální situaci v Jihočínském moři, uvedl úřad. O oblasti hovořil Marcos také s Pavlem, ten po schůzce uvedl, že Česko je plně na straně Filipín, pokud jde o nárok země na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy v Jihočínském moři. Jedná se podle něj o princip, který zaručuje nejen regionální, ale i globální stabilitu.

V oblasti Jihočínského moře se v poslední době stávají časté potyčky mezi čínskými a filipínskými loděmi. Čína si nárokuje prakticky celé moře včetně částí, na které zároveň vznášejí nárok Filipíny, Vietnam, Indonésie, Malajsie a Brunej.

V pátek Marcos společně s Pavlem přednesou úvodní projevy na Česko-filipínském obchodním fóru, které hostí ministerstvo zahraničí v Černínském paláci.

Přečtěte celý článek