K Daně Stodolové jsem se snažila přesto zachovat úctu, setkat s ní jsem se nechtěla, říká Žáčková

před 1 měsíc 45

V novém českém snímku hraje sériovou vražedkyni Danu Stodolovou a na roli se připravovala tak, že si pročetla její psychologický posudek. „Roli Dany pojal režisér Petr Hátle tak, aby člověk neviděl dovnitř,“ přibližuje herečka Lucie Žáčková s tím, že na vraždy nemyslela a vytěsňovala je. „Dělala jsem, že to nejsou vraždy a že se bavíme o něčem jiném. Řekli jsme si s režisérem, že i takhle je k tomu možné se postavit,“ říká o své roli.

Praha 8:20 17. března 2024

Lucie Žáčková

Lucie Žáčková | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Manželé Dana a Jaroslav Stodolovi byli sériovými vrahy a případem se před dvaceti lety zabývala všechna média. „Tehdy mě to vlastně minulo. Vybavuji si jedině jednu fotografii z tisku,“ přiznává Žáčková pro pořad Blízká setkání na Dvojce.

Host: Lucie Žáčková, herečka. Moderuje Adéla Gondíková

Až když si přečetla scénář, vyhledala si Stodolovy na internetu. „Blikla na mě ta fotka a zase jsem to zavřela. Věděla jsem, že se do toho nechci ponořit přes youtube a sociální sítě. Že tu postavu chci najít sama s režisérem,“ vysvětluje herečka.

Dostala se ale k psychologickému posudku. „Roli Dany pojal režisér Petr Hátle tak, aby člověk neviděl dovnitř,“ přibližuje Žáčková.

„Četla jsem jenom ten psychologický posudek. A to mi dalo nějaký obsah,“ říká ke své nejnovější roli.

„Celou dobu jsem se ale přesto všechno snažila ke Stodolovým zachovat úctu, ať jsou kdekoliv a v jakémkoliv stavu,“ zdůrazňuje.

‚Každý důchodce má našetřeno na pohřeb.‘ Do kin vstupuje film o sériových vrazích Stodolových

Číst článek

K osobnímu setkání mezi herečkou Žáčkovou a Danou Stodolovou nedošlo. „Nechtěla jsem to. Respektuji, že mlčí a nedává rozhovory. Myslím, že mlčení je někdy mnohem lepší a dává prostor pro přemýšlení,“ věří.

Na své roli Dany přesto dokázala Žáčková najít záblesk pozitivního. „Představila jsem si ji jako malé dítě na maďarsko-slovenských hranicích, které strašně touží po lásce,“ říká herečka.

Při natáčení ale vraždy vytěsňovala. „Když jsem o tom mluvila, tak jsem dělala, že to nejsou vraždy a že se bavíme o něčem jiném. Řekli jsme si s režisérem, že i takhle je k tomu možné se postavit. Někdy člověk dělá, že to neexistuje, odstřihává se od světa a událostí,“ přiznává.

Kvůli natáčení Stodolových přišla o sedm dalších příležitostí, pro roli Dany totiž měnila účesy a její další práce se tomu musela přizpůsobit. „Roli hrálo třeba to, že v květnu budu mít tuhle barvu a délku vlasů,“ říká.

Sama ale ještě film Stodolovi neviděla, na premiéru dorazila až po promítání. „To, že se na sebe musím dívat, řeším tím, že do kina chodím sama,“ dodává Žáčková.

Poslechněte si celý rozhovor, audio je nahoře v článku.

Adéla Gondíková, eh

Přečtěte celý článek