VIDEO: Moskva oznámila zničení tanku Abrams. Mělo se to stát u Avdijivky

před 1 měsíc 57

Ruská agentura RIA Novosti oznámila s odvoláním na poradce šéfa tzv. Doněcké lidové republiky Denise Pušilina, že se podařilo zničit první americký tank Abrams v ukrajinských službách. Ukrajina tuto informaci zatím nijak nekomentovala.

Jen pár dní poté, co ukrajinský generální štáb zveřejnil video z bojového nasazení tanku Abrams, oznámili ruští okupanti, že u Avdijivky tento typ tanku zničili. Fotografie se zničeným Abramsem se šíří prostřednictvím prokremelských válečných blogerů, ale její pravost se nepodařilo z nezávislých zdrojů jakkoliv ověřit.

„Naše armáda ohlásila zničení prvních Abramsů v oblasti Avdiivky. Možná je to vozidlo, které ukrajinské ozbrojené síly ukázaly na propagandistickém videu před osvobozením Avdiivky,“ řekl Jan Gagin, Pušilinův tiskový mluvčí pro agenturu.

Gagin prohlásil, že žádné západní vybavení není nezranitelné a „nové dodávky zbraní do Kyjeva budou sdílet osud těch předchozích – budou použity k roztavení a obnově měst Donbasu“.

Pokud bude informace potvrzena, bude to poprvé od začátku rusko-ukrajinské války, kdy by došlo ke zničení tohoto typu tanku, který používají ukrajinské ozbrojené síly od podzimu roku 2023. V říjnu loňského roku USA oznámily, že do Kyjeva převezly 31 těchto tanků, tedy jeden kompletní tankový prapor.

„Tanky Abrams dodávané Ukrajině jsou vážné zbraně, ale budou také hořet,“ pronesl po oznámení amerických dodávek Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého žádná zbraň nemůže ovlivnit podstatu tzv. speciální vojenské operace a její výsledek. „Neexistuje žádný všelék a žádný typ zbraně, která by mohla změnit rovnováhu sil na bojišti. Žádné takové zbraně neexistují,“ řekl tehdy Peskov novinářům.

Jak poznamenává americký server National Interest tanky Abrams jsou stejně jako jakákoliv jiná zbraň zničitelné, není je třeba považovat za „nezničitelné, zázračné zbraně“.

„Ruské zdroje tuto událost oslavují a vyzdvihují účinnost levných bezpilotních letounů proti tak vyspělé vojenské technice. Navzdory tomu odborníci tvrdí, že hlavní bojové tanky, jako je právě M1 Abrams, zůstávají klíčovou zbraní pro konflikty vysoké intenzity a hrají zásadní roli v obranných i útočných operacích,“ dodává National Interest.

Ztráta jednoho tanku je podle vojenských analytiků možná pozoruhodná pro média, ale odráží jen širší kontext války, v níž obě strany zaznamenávají značné ztráty. Ztráta jednoho z mnoha tanků, tak na situaci nic nezmění.

Přečtěte celý článek