Česko je na prahu epidemie černého kašle, varují odborníci. Nabádají k očkování

před 1 měsíc 30

Nejvíce případů nákazy černým kašlem v současné chvíli evidují hygienici v Jihočeském kraji. Od začátku tohoto roku je to už téměř 500 případů.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál na londýnské klinice. Série incidentů vedla ke ztrátě embryí, úřady věc vyšetřují

Důvodů, proč se nemoc rychle šíří, je podle epidemiologů několik. „Jednak nám poklesla proočkovanost malých dětí. A další důvod je nižší promořenost v době, kdy platila covidová opatření,“ sdělila CNN Prima NEWS ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Vakcína proti pertusi navíc nechrání celý život, ale pouze pár let a u adolescentů a dospělých efekt tohoto očkování už vypršel,“ doplnila přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice 1. LF UK v Praze Martina Koziar Vašáková.

Vakcíny v posledních týdnech ambulancím chyběly. Teď už by jich podle ministerstva zdravotnictví mělo být dostatek. „Nyní je lze objednávat od distributora a je uvolněná speciální vakcína,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS praktický lékař Ivo Petrášek. Je o ně velký zájem.

Jako dítě byl proti černému kašli naposledy očkovaný také Jan z Českých Budějovic, kterého toto onemocnění nyní postihlo. „Mám černý kašel a musím být izolován. Teď už se týden léčím antibiotiky. Po čtyřicítce už je ta účinná látka minimální,“ poznamenal.

Právě jižní Čechy, společně se Středočeským krajem a Vysočinou patří mezi ty nejvíce postižené. Mezitýdenní počty ale výrazně rostly i jinde. Například v Plzeňském kraji je nárůst případů černého kašle z jednoho na pětadvacet.

Přeočkování dospělých sice nehradí pojišťovna, ale některé z nich na něj částečně přispívají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel je vážný problém, říká Prymula. Snadno se šíří a kojenci na něj umírají. Jaké jsou jeho příznaky?

Přečtěte celý článek