Brutální očistec odříznutý od světa. Jak to chodí ve věznici Polární vlk, kde zemřel Navalnyj

před 2 měsíce 74

Věznice byla založena v roce 1961 na místě bývalého gulagu a zpočátku se využívaly jeho zakonzervované budovy. O tři roky později se rozšířila. V současné době je určena pro 1020 vězňů, píše list Kommersant.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta Putina

Vězni zpracovávají sobí kůže, dřevo a obrábějí kámen. Podmínky jsou tam extrémně drsné, a to nejen klimatické, ale i psychické. Šance na návštěvy či zprávy v podstatě neexistují. „Je velmi obtížné se tam dostat a neexistuje žádný systém doručování dopisů,“ řekl Ivan Ždanov, ředitel Navalného protikorupční nadace.

Po většinu roku podle jeho slov do oblasti nelétají žádné lety a přístup vlakem je obtížný a omezený. Poštovní služba vězeňské služby nedoručuje dopisy. Jediná komunikace s věznicí je přes normální ruskou poštovní službu, řekl Ždanov.

Mučení v mrazu minus 45 stupňů

Jakmile projdete branou, víte, že jste se ocitli v očistci, popisuje muž, který byl z vězení Polární vlk propuštěn v roce 2018. Jeho příběh tlumočila aktivistka za práva vězňů Olga Romanová. „V zimě jsou vězni shromážděni na nástupu. Museli jsme stát nehnutě. Nebylo dovoleno podupávat, ani si třít ruce. Bez pohybu v mrazu minus 45 stupňů jsme tam stáli půl hodiny, někdy i tři čtvrtě. Pokud se jeden pohnul, celá skupina byla polita vodou,“ popsal.

Na jaře přišel jiný styl mučení. „Vězni byli nastoupeni a nesměli se pohnout, i když na nás útočily mouchy a komáři. Pokud se někdo pohnul, přišel trest. Celou formaci zlili vodou z vodního děla,“ dodal.

Bývalý vězeň Michail řekl, že stráže člověka „mlátí kdekoli a kdykoliv mohou“. Všichni vězni z jeho oddílu byli „donuceni se svléknout a vyjít polonazí do mrazu. „Tam nás postříkali vodou z hasičské hadice,“ popsal.

„Za sebemenší prohřešek jsi potrestán. Zbijí tě, dají tě do izolace,“ popisuje další bývalý vězeň a pokračuje: „Je tam místnost, které se říká ‚lázně‘. „Například, když odmítnete podepsat článek 106, podle kterého mohou být vězni nuceni pracovat bez mzdy, vezmou vás do těchto ‚lázní‘ a svléknou vás. Je tam dřevěná lavice, připoutají tě k ní a bijí tě, dokud nepodepíšeš..."

Ukrajinský filmař Oleh Sentsov, který strávil pět let za terorismus ve věznici IK-8 (Polární medvěd), která se také nachází v oblasti Jamalo-Něnecké oblasti, popsal mučení obvyklé v jeho vězení a praktikovalo se také ve věznici Polární vlk.

„Bití, ponižování, elektrické šoky, jste drženi v chladné cele nahý nebo v mokrém oblečení. Můžete být ve fetální poloze v železné krabici, kde téměř nemůžete dýchat a musíte močit pod sebe. Běžně vám vyhrožují znásilněním, když vás šikanují,“ popsal.

Sám Navalnyj poté, co byl převezen do tohoto vězení, podle CNN uvedl: „Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno“.

V této trestanecké kolonii byl v letech 2005–2006 držen bývalý spolumajitel společnosti Jukos Platon Lebeděv, blízký spolupracovník Michaila Chodorkovského.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřel Alexej Navalnyj, největší kritik ruského prezidenta

Přečtěte celý článek