Brutální útoky na děti ve Francii: Dívku měli zbít žáci kvůli víře, zkopali ji do bezvědomí

před 4 týdny 28

Mladistvého chlapce ve čtvrtek cestou ze školy surově zbila skupinka maskovaných lidí. Starosta pařížského předměstí, kde se útok stal, mluví o „masakru“. Motiv ani pozadí útoku nejsou známy. Prezident země Emmanuel Macron slíbil programy na zvládání agresivity dětí. Jeden z útočníků, 17letý mladík, je již v rukou policie, píše britská BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda školáka otřásá Francií: Zvířata, zmasakrovali ho, říká starosta. Zasáhne i Macron

Druhý útok se stal na jihu Francie ve městě Montpellier. Skupina si na 13letou Samaru v úterý počkala před školou, odtáhla ji stranou a brutálně zbila. Útočníci ji kopali do hlavy, i když už ztratila vědomí. Lékaři ji proto museli uvést do umělého spánku, informuje The Guardian.

„Samara se obléká po evropsku, ráda se hezky upraví. Dívka, která to naplánovala, chodí v závoji. Myslím, že to byl motiv. Samara se chová svobodněji než ostatní žákyně, proto na ni zaútočili,“ řekla médiím její matka Hassiba Radjoulová.

Samara se probrala z kómatu den po útoku, fyzicky i psychicky je ale ve špatném stavu. Šikanovali ji údajně více než rok. „Nechávám ji se oblékat po evropsku, může si i barvit vlasy. Naposledy to bylo na červeno, ale tak na ni útočili, že si je nabarvila zpět na černo. Říkali o ní, že není správná muslimka. Pořád ji obtěžovali, vyhrožovali, smáli se jí, plivali jí do vlasů,“ popsala Radjoulová.

Právě svědectví matky, které dala francouzským médiím, může bitku dětí změnit v politickou kauzu. Ministryně školství Nicole Belloubetová nechala případ prověřit. Přidal se i prezident Francie Emmanuel Macron. „Chtěl bych vyjádřit plnou podporu té dívce a její rodině. Je třeba potrestat viníky a najít plnou pravdu,“ řekl Macron.

Exministryně: Víra je pro ně víc než Francie

Policie mezitím vzala tři hlavní viníky do vazby. Vše měla zosnovat 14letá dívka. Matka Samary ale podala stížnost na policii, kritizuje i postup školy. Její dceru prý dostatečně neochránila. „Když ta dívka volala po znásilnění Samary, vyloučili ji na dva dny ze školy. Očividně se z toho ale vůbec nepoučila,“ dodala matka dívky.

„Znamená to, že náboženství je pro některé z našich mladých nad republikou, nad Francií, a to tak nesmíme nechat. Oddělení státu od církve je základ, je to svoboda – svoboda věřit nebo nevěřit,“ uvedla bývalá francouzská ministryně školství a mládeže Sarah El Hairyová.

Na svobodném přístupu ke vzdělání, bez ohledu na víru, je Francie postavená. I proto zakázala už před dvaceti lety ve školách muslimské šátky a další náboženské symboly a loni i abáju, což je oděv, který zakrývá celé ženino tělo.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Po malém Émilovi pátrali téměř rok. Naděje však vyhasly, ostatky chlapce měl najít chodec

Přečtěte celý článek