Bude Josef Středula zase šéfem odborářů? Svaz KOVO jej opět nominuje na předsedu

před 1 měsíc 41

Nejpočetnější odborový svaz KOVO nominuje na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. Na místopředsedu navrhuje vedoucího sociálně-ekonomického oddělení centrály Jiřího Vaňáska. Uvedl to s odvoláním na jednání rady svazu iRozhlas.

Předseda svazu KOVO Roman Ďurčo po jednání svazu prohlásil, že nominantem na šéfa odborů bude opět Středula. „Podpora se pohybovala kolem 65 až 70 procent. Jiného kandidáta v tuto chvíli nevidíme,“ řekl Ďurčo, podle kterého byla debata o nominaci i o postupu při volbě „velmi krušná“.

Ještě před rozhodnutím rady KOVO prohlásil Středula, že do vedení centrály jej znovu navrhlo šest svazů. O vzniklé situaci budou v pondělí jednat ještě předsedové a předsedkyně všech svazů na radě ČMKOS. Kandidáti na předsedu mohou být navrhováni až do 21. března, mimořádný sněm, kde se volba uskuteční, se sejde 25. března.

Josef Středula o svoji funkci přišel, když vyšlo na povrch, že neplatil členské příspěvky v odborové organizaci KOVO. Jeho funckí pak byl pověřen místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek, který však v pondělí na svou novou funkci rezignoval s odvoláním na zdravotní stav a věk.

Středula následně uvedl, že si chce na sněmu znovu říct o mandát předsedy. Deník Blesk v únoru zveřejnil kopii dopisu, který Středulovi zaslala jeho domovská organizace vítkovických oceláren loni začátkem prosince. Napsala mu, že nemá zaplacené příspěvky za pět měsíců, takže mu zaniklo podle stanov členství. Naposledy peníze podle prosincového dopisu poslal za květen 2023. Pokud Středula nebyl podle deníku členem jiných odborů, zanikl mu automaticky i mandát předsedy centrály. Blesk se odvolává na vyjádření právníka.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Vedení centrály volí sjezd jednou za čtyři roky. Naposledy se konal v dubnu 2022. Mezi sjezdy může podle statutu ČMKOS předsedu a místopředsedy na návrh revizní komise odvolat sněm. Může také zvolit nástupce. Na návrh revizní komise pak také může rozhodnout o svolání mimořádného sjezdu.

Přečtěte celý článek