Budeme dále bojovat, řekla Navalná při přebírání ceny za svobodu médií

před 1 týden 18

foto Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, na Summitu Ludwiga Erharda v bavorské obci Gmund Am Tegernsee, kde obdržela Cenu za svobodu médií, 19. dubna 2024.

Mnichov - Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. "Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná," řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. "Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu," řekla Navalná. Momentálně je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

Při předávání ceny vyslovil předseda opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz Navalné svůj obdiv. "Vaše nebojácnost v nás do dneška zanechává hluboký dojem," řekl. "Julija Navalná je tváří jiného Ruska, tváří naděje na lepší budoucnost," dodal šéf německé opozice.

Cena za svobodu médií se každoročně uděluje na několikadenním Summitu Ludwiga Erharda osobnostem veřejného života, které se mimořádně zasloužily o svobodu projevu, dialog a demokracii. V roce 2023 byl oceněn Garry Kasparov a v předchozích letech byli mezi laureáty ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

Alexej Navalnyj zemřel 16. února ve vězeňském táboře na Sibiři podle údajů ruských úřadů přirozenou smrtí. Přesné okolnosti jeho úmrtí zůstávají nejasné, Navalného rodina a někteří spolupracovníci mluví o tom, že byl zavražděn. Kreml to popírá.

Přečtěte celý článek