Budoucím studentům maturitních oborů SŠ začaly přijímačky

před 3 týdny 31

foto Jednotné přijímací zkoušky na Střední průmyslové škole, 12. dubna 2024, Liberec. Škola, která vznikla loni sloučením střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické s textilní průmyslovkou, dostala více než 800 přihlášek, přijme 300 studentů.

Praha - Budoucí studenti maturitních oborů středních škol dnes zasedli k přijímacím zkouškám, do jednotlivých škol přicházely před 08:00 desítky až stovky žáků, někteří v doprovodu rodičů. Po dobu zkoušek na studenty ve třídách dohlížejí učitelé. Jednotné přijímací zkoušky začaly na čtyřletých oborech středních škol a oborech nástavbového studia. Oslovení zájemci o studium na místě ČTK řekli, že se na didaktické testy připravovali nejen doma a ve škole, ale také na přípravných kurzech či zkouškách nanečisto.

Jednotná přijímací zkouška se skládá z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu mají uchazeči 60 minut. Druhý termín je pro čtyřleté obory a nástavby vypsaný na pondělí. Zájemci o víceletá gymnázia budou zkoušky skládat příští týden v úterý a ve středu.

Náhradní termíny jednotné přijímací zkoušky jsou pro všechny obory na konci dubna. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května.

Například před pražským Gymnáziem Nad Štolou čekaly dnes před 08:00 před budovou školy na složení zkoušky desítky student, další studenti postupně přicházeli. "Před dnešními přijímačkami jsem chodila na přípravné kurzy, na on-line doučování a na přijímačky nanečisto. A jsem ráda, že se mohu hlásit na tři školy a mám tak více možností," řekla ČTK jedna se studentek. Uchazeči si mohli letos nově podat tři přihlášky místo dvou.

Škola dostala podle ředitelky gymnázia Renaty Schejbalové od Cermatu zapečetěné krabice a balíky, ve kterých jsou testy. "Testy jsou rozdělené po třídách a budeme je rozdávat jednotlivým učitelům, které to budou zadávat. Zapáskované balíčky dohlížející učitelé rozdají až ve třídě," popsala Schejbalová.

Na dnešní termín zkoušek do čtyřletého oboru přišlo podle Schejbalové 62 dětí, celkově se na školu hlásí 196 žáků, přičemž míst má škola 60. "Letos přijde na víceleté gymnázium určitě více dětí než loni, u čtyřletého je to podobné jako minulý rok," řekla. Na zkoušky podle ní dohlíží dost učitelů. "Máme dozor na chodbách a v každé učebně je zadavatel, který řídí zkoušku v té učebně. Naši zadavatelé dohlíží na řádný průběh zkoušek, aby studenti nemohli mít například taháky," řekla jedna z pedagožek.

Více než 200 žáků přišlo složit jednotné přijímací zkoušky také na pardubickou Střední průmyslovou školu chemickou. „Je skvělé, že jsme letos mohli vybírat ze třech středních škol. Syn se na přijímačky připravoval, chodil na soukromé doučování. Ve škole navíc měli přípravky. A samozřejmě si didaktické testy procvičoval i doma,“ uvedla matka jednoho z žáků Petra Nebeská. „Abych se přiznala, nervózní jsem spíš já. Syn je sportovec a myslím, že ví, jak s nervozitou pracovat. Byl docela v pohodě,“ dodala.

Lenka Falcmanová doprovodila na zkoušky syna Marka. „Syn se na zkoušky připravoval doma i ve škole, teď už záleží také trochu na štěstí,“ řekla. Jitka Voňková dorazila se synem. „Přípravy probíhaly podobně jako asi u většiny dětí. Doučování doma i ve škole. Syn nervózní nebyl, věřím, že zkoušky zvládne,“ řekla.

Asi stovka dětí dorazila na zkoušky na Střední školu informatiky a ekonomie Delta v Pardubicích. Byl mezi nimi i syn Jany Dobruské. „Vojta rád pracuje na počítači, proto jsme zvolili školy se zaměřením na informatiku. Před zkouškami chodil na doučování z matematiky, připravoval se také ve škole a doma,“ řekla.

Meziročně se k jednotné přijímací zkoušce na čtyřleté obory a nástavby přihlásilo asi o 4000 uchazečů více než loni, je jich 94.000. Při započítání zájemců o víceletá gymnázia bude letos podle organizace Cermat jednotnou přijímací zkoušku dělat více než 121.000 uchazečů, zhruba o 5000 víc než loni.

Přečtěte celý článek