Bůh miluje všechny. Část farářů prosazuje sňatky pro stejnopohlavní páry

před 1 měsíc 46

Zatímco vysocí církevní představitelé veřejně vystupují proti sňatkům stejnopohlavních párů, část farářů a dalších věřících se vyslovuje pro přijetí návrhu. Církve by podle nich neměly nikoho diskriminovat.

Gay pár. Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Partnerství gayů a leseb, které s výjimkou adopcí obsahuje vše, co manželství mužů a žen, mají na stole senátoři. Poslanci jim postoupili kompromis. Manželství pro všechny totiž ve sněmovně nenašlo dostatečnou podporu. „Je to smutné a nemám rád rétoriku, že bylo dosaženo maxima možného,“ reagoval pro Deník předseda ekumenického křesťanského spolku Logos a římský katolík Jiří Votava.

Novela občanského zákoníku o takzvaném partnerství míří do Senátu:

Svatba homosexuálního páru - Ilustrační foto

Sněmovna rozšířila práva pro páry stejného pohlaví. Manželství a adopce neprošly

Dodal, že doufá, že Senát podpoří alespoň schválené minimum. „Jedná se o konzervativní institut kladoucí nároky na zodpovědnost dvou lidí, kteří spolu snášejí i složité věci. Řada křesťanů občanskoprávní úpravu podporuje. Smutné ale je, že za církve vystupují většinou představitelé, kteří toto narovnání práv kritizují,“ poznamenal.

U církevního sňatku je podle něj ale třeba respektovat učení, tradice a vývoj v jednotlivých církvích. Kupříkladu faráři Starokatolické církve či Církve českobratrské evangelické v Česku mohou homosexuálním partnerům žehnat.

Přispějte svým názorem do ankety Deníku:

V barvách duhy

Sňatky stejnopohlavních párů odmítá třeba kardinál římskokatolické církve Dominik Duka. „Jsme svědky salámové metody, která započala již při schvalování zákona o registrovaném partnerství v roce 2006 a jejímž cílem je skrytá převýchova společnosti v náhledu na rodinu a lidský život celkově,“ uvedl v minulosti na Facebooku.

Student pražské FAMU Tobiáš Frýdl dal naopak ve svém dokumentu Víra v barvách duhy hlas lidem z husitské, starokatolické, římskokatolické, evangelické, baptistické či metodistické církve, kteří stejnopohlavní sňatky podporují. Například děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy, kněz a teolog Jiří Vogel v dokumentu říká, že církev by se měla postavit vůči jakékoli diskriminaci.

Co přesně obsahuje návrh poslanců o partnerství gayů a leseb:

Jaká práva budou mít homosexuální lidé po uzavření partnerství? Deník přináší přehled o obsahu návrhu novely občanského zákoníku. Změny se týkají financí, dědictví i například opatrovnictví

Partnerství pro páry stejného pohlaví: Jaká práva nově získají, jaká ne. Co děti

Film ve středu promítali v Poslanecké sněmovně. Její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zmínila, že když se v minulém volebním období k návrhu na manželství pro všechny vyjádřila prvně, řekla, že je katolička a je pro. „Ono se to nevylučuje, ale strhly se odmítavé reakce,“ podotkla.

Bůh miluje všechny

Herečka Ester Janečková při sněmovní akci připomněla, že před deseti lety spáchal sebevraždu její čtrnáctiletý synovec Filip. „Napsal, že nechce žít ve světě, který je plný nenávisti vůči homosexuálům,” uvedla.

Promluvila i její sestra a Filipova matka Svatava Havlíčková. Vzpomínala, že syn v obci, kde žili, nechtěl chodit do kostela. S manželem nevěděli proč. Pochopili to po pohřbu, kde byla Filipova rakev (na základě jeho přání z dopisu na rozloučenou) pokryta duhovou vlajkou a mluvil tam zástupce Logosu.

Ne všichni duchovní nebo křesťané jsou proti Úmluvě či sexuálním menšinám, říká farář Jakub Helebrant:

Karel Müller a Jakub Helebrant (vpravo) alias Pastoral Brothers

Bůh se v Bibli proti sexuálnímu násilí vymezuje, říká farář z Pastoral Brothers

Proti tomu se ohradil místní farář, který homosexualitu kritizoval. „Došlo nám, že podobná slova vlastně používal i v kázáních,” řekla Havlíčková.

Do kostela už nechodí. Boha, o němž ví, že miluje všechny, hledá v lese či v horách. Už devět let provozuje poradnu S barvou ven, kde náctiletým i starším pomáhají, aby přijali sami sebe a věděli, že je mají rádi i ostatní.

Přečtěte celý článek