Bývalý hokejista Růžička kandiduje za PRO do europarlamentu. Nejsem žádný řečník, připustil

před 3 týdny 36

Český trenér a bývalý hokejový útočník Vladimír Růžička oznámil svou kandidaturu do Evropského parlamentu. Učiní tak za stranu PRO Jindřicha Rajchla. Vyplývá to z jeho vyjádření zveřejněných na sociálních sítích, v nichž připustil, že sice není žádný řečník, ale rád by zlepšil pozici českého sportu.

Do volebního boje o křeslo v Evropském parlamentu se pustil český hokejista a hokejový trenér Vladimír Růžička. Vyplývá to z jeho vyjádření zveřejněného mj. také na sociální síti X (dříve Twitter) a také z videozáznamu pondělní tiskové konference, který zveřejnila zmíněná politická formace.

„Já jsem se rozhodl kandidovat za stranu PRO do europarlamentu z důvodu toho, že bych chtěl, aby se zlepšily určitě podmínky sportovců českých a národních zájmů,“ uvedl bývalý český hokejový reprezentant a kapitán reprezentačního mužstva, které v roce 1998 získalo zlaté medaile na olympijském hokejovém turnaji v japonském Naganu. „Já nejsem žádný řečník, takže děkuji,“ uzavřel Růžička své krátké vystoupení.

Růžička vystoupil na tiskové konferenci, během níž strana představovala své kandidáty do Evropského parlamentu. Ty podle svého předsedy pojímá jako referendum o koaliční vládě Petra Fialy (ODS) a jako odraziště pro sněmovní volby v příštím roce. Lídrem volební kandidátky do europarlamentu je předseda strany Jindřich Rajchl. Na druhém místě kandiduje ekonomka Ivana Turková a na třetím bývalý politik ČSSD Michal Hašek.

Kandidáti PRO vyjedou podle vyjádření svého šéfa v kampani do stovky obcí, plánují intenzivní předvolební kampaň včetně billboardů a kampaně na sociálních sítích. Přesnou částku, kterou do kampaně investují, Rajchl nesdělil.

Růžička je vysoce ceněn jako sportovec a trenér, nicméně v roce 2016 byl podle webu Aktuálně odsouzen za zpronevěru, což mu následně potvrdil i odvolací soud. Za přijetí sponzorského daru ve výši 500 tisíc korun, který nezanesl do klubového účetnictví, dostal podmínečný trest a pokutu ve výši 400 tisíc korun. Hokejista v mezičase veškeré sporně získané prostředky vrátil.

Přečtěte celý článek