Bývalý ministr Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro otázky klimatu v Evropské komisi

před 1 týden 29

Poté, co byly ohlášeny výsledky konkurzu na post zástupce generálního ředitele pro klimatickou politiku v centrále Evropské komise v Bruselu, vyšlo najevo, že místo získal bývalý český ministr životního prostředí Jan Dusík.

„Konkrétní výsledky naší aktivní evropské politiky. Dlouhodobě jsem upozorňoval evropské partnery na nedostatečné zastoupení Čechů v institucích EU, naposledy při jednání s Ursulou von der Leyen na okraj Evropské rady. Jsem rád, že se nám to daří měnit: Česko má další důležitou funkci v Evropské komisi. Gratuluji Janu Dusíkovi. Je to velký osobní úspěch a důkaz toho, že naši odborníci mají v Evropě co nabídnout,“ zareagoval na zprávu premiér Petr Fiala.

Konkrétní výsledky naší aktivní evropské politiky. Dlouhodobě jsem upozorňoval evropské partnery na nedostatečné zastoupení Čechů v institucích EU, naposledy při jednání s Ursulou von der Leyen na okraj Evropské rady. Jsem rád, že se nám to daří měnit: Česko má další důležitou…

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 23, 2024

Jan Dusík prošel třemi koly výběrového řízení, v nichž porazil zhruba desítku uchazečů z dalších států. Před svým zvolením pracoval Dusík pro Světový fond na ochranu přírody ve Švýcarsku a do konce loňského roku byl také zmocněnce české vlády pro mezinárodní vyjednávání o otázkách klimatu.

V minulosti působil Jan Dusík od listopadu 2009 do března 2010 jako ministr životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera a opakovaně na tomto ministerstvu působil v pozici náměstka. V letech 2011 až 2019 působil v programu OSN pro životní prostředí a v letech 2020 až 2022 v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody (WWF). V době českého předsednictví EU v roce 2022 pak zpracovával mezinárodní agendu pro ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL).

„V tomto zkušeném profesionálovi, který se podílel intenzivně i na úspěchu českého předsednictví v Radě EU, bude mít Evropská komise silnou oporu a Česko dalšího vysoce postaveného úředníka,“ reagovalo na Dusíkovo jmenování na sociální síti X stálé zastoupení ČR při EU.

Přečtěte celý článek