Část numismatické sbírky Václava Bruny se dnes vydražila za 155 milionů korun

před 1 týden 31

foto Část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny se 26. dubna 2024 v Praze vydražila za 6,15 milionu eur, tedy zhruba 155 milionů Kč včetně aukční přirážky. Zřejmě nejzajímavější položka aukce, kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669 (na snímku) s vyvolávací cenou 300.000 eur, se prodal za 780.000 eur (19,6 milionu Kč) včetně přirážky.

Praha - Část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny se dnes v Praze vydražila za 6,15 milionu eur, tedy zhruba 155 milionů Kč včetně aukční přirážky. Zřejmě nejzajímavější položka aukce, kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669 s vyvolávací cenou 300.000 eur, se prodal za 780.000 eur (19,6 milionu Kč) včetně přirážky. ČTK o tom informoval aukční dům Macho & Chlapovič, který dražbu pořádal. Dnešní sálovou aukci doplní nedělní on-line dražba druhé části Brunovy sbírky.

Lékař Václav Bruna sbírku mincí a medailí vytvářel půl století, soustředil se na mince českého a moravského původu od keltských dob po období první Československé republiky. V souboru jsou spolu s keltskými ražbami také mince z období středověku a mince habsburské z českých a moravských mincovních dvorů z období 16. až 18. století. "Ta sbírka je svým způsobem raženým dějepisem našeho národa," uvedl už dřív Bruna. Očekával, že hodnota sbírky na aukci přesáhne 120 milionů korun včetně aukční přirážky.

Výsledek tak už překonal Brunovo očekávání, ačkoli se zatím prodala méně než polovina sbírky, i když zřejmě ta cennější. Dnešní sálová část aukce v hotelu Mandarin Oriental Praha nabídla 444 položek, v nedělní on-line dražbě bude 613 položek. Celkové výsledky aukční dům zveřejní po jejím skončení.

Bruna se narodil v roce 1950 v Pardubicích. Vystudoval stomatologii na lékařské fakultě v Hradci Králové. Po ukončení vojenské lékařské praxe na Slovensku ho komunistický režim odsoudil k nepodmíněnému trestu za pobuřování. Po emigraci do Rakouska tam vybudoval úspěšnou stomatologickou praxi. Po revoluci 1989 se věnoval správě rodinného majetku v Zámrsku na Orlickoústecku a chovu koní, jeho kůň Peruán se stal třikrát vítězem Velké Pardubické. V 90. letech Bruna založil stomatologickou kliniku v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku.

Přečtěte celý článek