Černomořská flotila na dně je stále mohutnější. Byla zničena výsadková loď Jamal

před 1 měsíc 52

Ukrajinská rozvědka GUR zveřejnila podrobnosti o zničení další ruské lodě na okupovaném Krymu. V sevastopolském přístavu byla napadena a těžce poškozena výsadková loď Jamal. Útok potvrzují i videa na sociálních sítích. Ruské úřady mlčí.

„23. března 2024 proběhl na dočasně okupovaném Krymu úspěšný útok na objekty Černomořské flotily ruského agresora. Konkrétně byla napadena 13. opravna lodí v Sevastopolu, kde mimo jiné kotvila velká vyloďovací loď Jamal,“ oznámila rozvědka na svých oficiálních kanálech. Na sociálních sítích se objevila videa zaznamenávající obří výbuchy v přístavu v Sevastopolu.

Podle informací GUR byl Jamal kriticky poškozen, utrpěl totiž zásah, po němž vznikl v palubě obří otvor a loď se převalila na pravobok. Rusové se snaží z lodi odčerpat vodu, aby se mohli přesvědčit o rozsahu poškození.

Jamal, který se v minulosti účastnil anexe Krymu, byl v přístavu zakotven, neboť zde od roku 2017 procházel nejrůznějšími opravami. Do provozu byl uveden v roce 1988. Výzbroj lodi tvoří dvojice víceúčelového kanonu AK-725 ráže 57 mm, ale také rakety Grad-M či přenosné střely MANPADS.

Po případných dalších poškozených plavidlech ukrajinská rozvědka pátrá. Těžce zasažena totiž byla i druhá výsadková loď Azov.

Výsadkové lodě tohoto typu jsou základem ruské obojživelné flotily a slouží k vylodění na nevybaveném pobřeží a k přepravě vojsk a nákladu po moři. Podle údajů rozvědky po posledním útoku zůstalo Rusku v Černém moři jen sedm těchto vyloďovacích lodí.

Navíc se při útoku na Sevastopol podařilo minimálně trojicí raket Storm Shadow zasáhnout i velké komunikační a řídicí středisko Černomořské flotily, čímž byla okupantům značně zkomplikována možnost řízení flotily a velení v Černém moři.

Přečtěte celý článek