Češi během íránského útoku na Izrael nevyhledávali pomoc, uvedla velvyslankyně

před 2 týdny 26

foto Ilustrační foto - Dron izraelské armády, 14. dubna 2024.

Tel Aviv/Praha - Žádní Češi za uplynulou noc, kdy Izrael čelil bezprecedentnímu dronovému a raketovému útoku ze strany Íránu, nevyhledali pomoc českého velvyslanectví. ČTK to sdělila česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová. Nyní se podle ní čeští občané na zastupitelský úřad obracejí s dotazy, zda již funguje letiště nebo zda poletí jejich spoj. V zemi podle velvyslankyně aktuálně panuje klid.

"Teď už je klid. Ta nejvyšší hrozba v zásadě byla vyhlášena během večera. Pak bylo jasné, že Írán vyslal drony, balistické střely a střely s plochou dráhou letu. Izraelští občané byli vyzváni, aby se zdržovali poblíž krytů a respektovali pokyny civilní obrany," uvedla velvyslankyně.

Většinu bezpilotních letounů a raket se izraelským silám podařilo sestřelit mimo území Izraele. Podle velvyslankyně dopadlo jen několik střel, které způsobily menší materiální škody a vedly ke zranění jednoho dítěte.

"Celý útok skončil přibližně kolem druhé hodiny, půl třetí hodiny v noci izraelského času (01:00 až 01:30 SELČ). V tuto chvíli už opět funguje i mezinárodní letiště," uvedla Kuchyňová Šmigolová.

"Během útoku žádní Češi naši pomoc nevyhledali. My jsme už v pátek rozeslali zprávu systémem Drozd, která upozorňovala na hrozící nebezpečí během víkendu. Potom jsme dávali nějaké informace na sociální sítě," řekla velvyslankyně. "Čeští občané se začínají obracet na nás až teď, kdy se ptají, jestli funguje letiště, jestli poletí jejich let a tak dále," dodala.

Kuchyňová Šmigolová uvedla, že podle informací, které má z izraelských médií, již izraelský válečný kabinet rozhodl o tom, jakou podobu bude mít odveta proti Íránu za tento útok, ale žádné podrobnosti k tomu zatím známé nejsou.

Přečtěte celý článek