Češi mají doma mimořádně vzácný nábytek, aniž by o tom tušili. Můžete patřit mezi boháče, i když o tom nevíte

před 2 měsíce 76

Je až neuvěřitelné, že někteří lidé se mohou stát bohatými bez jakéhokoliv vlastního přičinění a v podstatě omylem. Dnešní svět je nastaven tak, že se mimořádně oceňuje jakákoliv vzácnost, a pokud je něčeho málo, má to okamžitě obrovskou hodnotu. A je přitom celkem jedno, zda jde o porcelánové sady, mince, bankovky, komiksy, knihy nebo staré kazety do videa.

Určete cenu nábytku

Pokud je po něčem ze strany sběratelů poptávka, roste to na hodnotě doslova každým rokem. V určité chvíli se potom může vyplatit to prodat a inkasovat významný zisk. Málokdo si přitom uvědomuje, že bohatství může ležet třeba i ve starém nábytku, který máte doma po babičce a na který se vám akorát tak práší.

Možná už jste si kolikrát říkali, že by ta stará komoda nebo vitrína zasloužila vyměnit za něco moderního, co v obchodech jako Ikea nebo Sconto pořídíte za pár tisíc, a staré věci vyvézt například do sběrného dvora. Potom se vám jich ale zželí, protože pro vás mají především nostalgickou hodnotu. Jenže pro sběratele mají hodnotu ještě mnohem větší, a tak se jich teoreticky můžete zbavit ještě s velkým bonusem.

Nemusí jít přitom o kdovíjak staré kousky. Podle jednoduchého pravidla se dá říct, že určitou hodnotu může mít nábytek vyrobený před rokem 1945. Pochopitelně, je třeba, aby byl něčím vzácný a ideálně se trefil do aktuálních trendů ve sběratelství. Oblíbené jsou dnes například kousky ve stylu art deco. Zcela jistě se ale uplatní i další specifické styly.

Pakliže máte podezření, že byste doma mohli mít vzácný nábytek, rozhodně ho rovnou nenabízejte obchodníkům. Ti vám totiž obvykle řeknou, že nemáte hodnotu a že vám ještě udělají službu, když ho vykoupí za pár stokorun. Potom si ho ale vystaví ve svých obchodech se starožitnostmi s cenovkou klidně ve výši stovek tisíc korun.

Správný postup při prodeji

Optimální je tedy jít cestou znaleckého posudku, za který sice budete muset zaplatit, ale v konečném součtu se to může hodně vyplatit. Důležité jsou různé faktory, například míra poškození nábytku, případně to, zda byl restaurován. Skvělé je také, pokud jsou na nábytku i původní štítky a signatury výrobce.

Znalec určí cenu vzácného nábytku, se kterou potom už můžete operovat. Pokud půjdete za obchodníkem, budete mít už zcela jinou pozici. Ve starožitnostech můžete věc prodat napřímo, ovšem tam počítejte s tím, že vám bude vyplacena jen část odhadní ceny, jelikož obchod potřebuje také vydělat. Nábytek ale můžete dát i takzvaně “do komise”, tedy komisního prodeje. Jednoduše bude v obchodě ležet, dokud se neprodá za cenu, kterou si stanovíte. Z ní se potom srazí provize obchodníka a vy si rozdíl odnesete.

Čtěte také: Češi doma začali nacházet cenný porcelán. Najednou jsou z nich velcí boháči. Jednoduše zjistíte, zda i ten váš je takto vzácný

Dnes ovšem lze takové kousky skvěle prodávat i svépomocí, a to na nejrůznějších bazarech nebo aukčních serverech. Pakliže máte skutečně velmi vzácný kousek, rozhodně se vyplatí jít právě cestou aukce, kdy se sběratelé budou doslova předhánět v tom, aby ho získali. Vy potom můžete dostat podstatně vyšší cenu, než se kterou jste původně počítali.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek