Češi musí nově ukázat, kolik mají v bance peněz. Stát bude kontrolovat, jestli náhodou nenaspořili moc

před 1 měsíc 537

Každý by byl pochopitelně nejraději, kdyby o tom, jak je na tom stav jeho bankovního konta, věděl pouze on sám. Jenže toto přání dnes prakticky nelze splnit. Banky musí fungovat pod tíhou masivní regulace, která jim nařizuje hlásit nejrůznější podezřelé transakce. Vaše peníze jsou tedy sice v bezpečí, ovšem nedá se už příliš hovořit o bankovním tajemství na takové úrovni, na jaké kdysi existovalo.

Peníze od státu

A jak se ukazuje, soukromí v bance bude dále erodovat a naopak informace o vašem bankovním účtu se budou stávat stále více věcí veřejnou. Přesně k tomu ostatně směřuje novela iniciovaná Ministerstvem práce a sociálních věcí. To se konečně pustilo do boje s lidmi, kteří neoprávněně kasírují sociální dávky. V době, kdy stát nemá peněz na rozdávání, jde jednoznačně o správnou cestu.

Otázkou však je, zda si ministerstvo vybralo ty správné metody. Pochopitelně si chce svou situaci co nejvíce zjednodušit. A co je lepší kontrolou, než prohlédnout žadatelům jejich bankovní účty? Ano, nově bude mít tuto pravomoc Úřad práce a do budoucna potenciálně i další úřady.

Dosud se přitom na váš bankovní účet mohl stát podívat pouze se svolením soudu, což představovalo určitou zábranu, aby se tento instrument nezneužíval. Nově to ale bude probíhat tak, že pokud si přijdete říct o nějakou tu dávku od státu, budete muset dát pokaždé souhlas s tím, že vám úřad nahlédne do vašich účtů. A v některých případech se bude moci podívat i na účty vašich blízkých, které s vámi sdílí domácnosti. Jen tak totiž může ověřit, zda jste si k nimi peníze neulili.

Foto: Shutterstock

Lidem se to nelíbí

No nevím. Za peníze od státu jsem ráda, pobírám příspěvek na bydlení. Ještě před rokem přeci vyzývali, aby se o něj lidé přihlásili, tak jsem to udělala. Dostávám pomoc ve výši 5 tisíc korun měsíčně. Ale nelíbí se mi, že mi teď budou koukat i na můj účet,” říká paní Věra z Prahy.

Dosud přitom mohl například zmíněný příspěvek na bydlení kasírovat třeba i miliardář, který má velké prostředky na účtech a třeba i desítky nemovitostí. Stačilo, aby náklady na jeho bydlení přesáhly 30 % jeho příjmů. To není složité, pokud by byl rentiérem a žádný příjem ze zaměstnání neměl.

Čtěte také: Kdo má v Česku bankovní účet, může okamžitě přijít o 19 400 Kč. Dejte si pozor, jinak budou peníze rychle pryč

Právě podobným excesům by mělo nové opatření předcházet. Bude se zkoumat nejen to, kolik máte na účtu, ale například i to, kolik máte nemovitostí, případně vozidel apod. Nezbývá než doufat, že se to nezvrtne a stát toho nezačne naopak zneužívat.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek