Češi platí za sociální a zdravotní pojištění nejvíc z vyspělých států světa. Fialova vláda přesto zvyšuje daně a odvody. V rámci...

před 3 týdny 38
Češi platí za sociální a zdravotní pojištění nejvíc z vyspělých států světa. Fialova vláda přesto zvyšuje daně a odvody. V rámci aktuálního srovnání zemí OECD, které čerpá data z roku 2022, má Česká republika druhé nejvyšší odvody na sociální a zdravotní zabezpečení. Jsme na úrovni 15,8 procenta HDP, před námi je Slovinsko na úrovni 16 procent HDP. Poté je Francie s 15 procenty. Rakousko s 14,7 procenty či Německo s 14,6 procenty HDP.‼ Informovalo o tom Echo24. Takže Fialova vláda takto odírá občany, přesto jim ještě svým daňovým balíčkem rekordně zvyšuje daně a odvody. A i přestože tak strašně moc zdaňuje občany, tak extrémně zadlužuje rozpočet. Je to rozpočtově neodpovědná vláda, která okrádá občany!

Pokud se však budeme dívat z pohledu toho, jak moc se kvazidaň v podobě povinného pojištění podílí na státním rozpočtu, jsme na prvním místě ze všech zemí OECD. V posledním měřeném roce 2022 tvořilo pojištění necelých 47 procent, tedy skoro polovinu, ze všech daní, jejichž výnosy putují do rozpočtu.

Podle čísel z plnění státního rozpočtu za rok 2023 stát loni na sociálním pojištění vybral téměř 690 miliard korun. Oproti roku 2022 to bylo o 52 miliard více. Na zdravotním pojištění stát vybral 139 miliard korun, tedy o deset miliard víc než v předchozím roce.

Přečtěte celý článek