Fiala ukončí návštěvu USA projevem a setkáními s kongresmany

před 1 týden 18

foto Český premiér Petr Fiala se v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, 15.dubna 2024, Washington.

Washington - Premiér Petr Fiala dnes završí dvoudenní návštěvu Spojených států, při které se v pondělí sešel v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Dnes má na programu vystoupení v Hudsonově institutu a sérii jednání v Kongresu. Před návratem do Evropy bude také hostit gala večeři, kam dorazí čeští investoři v USA i představitelé amerických firem.

Vystoupení v Hudsonově institutu je v plánu kolem 18:10 SELČ. Podle organizátorů by měl Fiala mluvit o transatlantických vztazích, válce na Ukrajině a česko-americkém spojenectví. Hudsonův institut je think tank zaměřený zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničněpolitickými tématy.

V Kongresu by se měl Fiala setkat se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, další jména se podle Strakovy akademie stále upřesňují. Mluvit by chtěl mimo jiné o uvolnění 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) americké pomoci pro Ukrajinu, kterému už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory a o kterém ještě nehlasovala Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány.

Přečtěte celý článek