Češi si připomínají dva roky ruské invaze na Ukrajinu. Je v našem zájmu, aby Putinův režim neuspěl, řekl Fiala

před 2 měsíce 55

před 42 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

ČT24

Lidé v Česku si v sobotu připomínají dva roky od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Premiér Petr Fiala (ODS) při této příležitosti označil ruský režim za zrůdný. Podle něj je v zájmu Česka, aby neuspěl. Připomínkové akce proběhnou v sobotu nejen v Praze, ale pochody, shromáždění nebo benefice jsou naplánovány i v regionech, například v Brně, Olomouci či Pardubicích. V hlavním městě bude součástí Dne za Ukrajinu mimo jiné shromáždění na Staroměstském náměstí, kterého se zúčastní i prezident Petr Pavel a kde má prostřednictvím videovzkazu vystoupit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruský útok na Ukrajinu byl podle premiéra porušením principů suverenity, svrchovanosti a nezávislosti států. „Pokud padne Ukrajina, je jen otázkou času, kdy bude ohrožen někdo další. Nemá smysl si namlouvat, že (Vladimiru) Putinovi bude Ukrajina stačit. Všichni chceme mír. A právě proto se nesmíme bát postavit těm, kteří mír ohrožují,“ prohlásil.

„Pokud by někdo chtěl důkazy o tom, jak zrůdný ruský režim je a že se neštítí ničeho, stačí se podívat na to, jak Vladimir Putin likviduje své politické protivníky,“ uvedl Fiala. Před týdnem zemřel za nejasných okolností v ruské vězeňské kolonii za polárním kruhem jeden z nejznámějších kritiků Putinova režimu Alexej Navalnyj.

Ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Putin rozpoutal vůči Ukrajině před dvěma lety neokoloniální válku. Ruská agrese s cílem zlomit Ukrajinu trvá ještě déle, a to deset let, podotkl ministr s poukazem na ruskou anexi Krymu v roce 2014. Ukrajina má právo na sebeobranu a obnovení územní celistvosti včetně Krymu.

Podle Lipavského bude Česko stát při Ukrajině a poskytovat jí veškerou nezbytnou pomoc, dokud bude potřeba, a podporuje její začlenění do NATO a EU kvůli evropské bezpečnosti. „Ruské snahy měnit státní hranice silou musí být v zájmu svobodného a demokratického světa odraženy,“ dodal.

Rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se na sociální síti X v sobotu vyjádřil, že česká podpora Ukrajině musí trvat. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je Putinův režim zločinný. „Ukrajina brání i nás! a my ji v tom nesmíme nechat!,“ napsal na síti X.

Místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová na síti X uvedla, že je hrdá na podporu, které se Ukrajině od Česka dostává. Věří v brzký konec agrese, dodala.

Plnohodnotná invaze byla na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina zahájena předloni 24. února. Podle lednového odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky bylo ve válce dosud zabito přes deset tisíc ukrajinských civilistů a zraněno přes devatenáct tisíc lidí.

Miliony Ukrajinců ze země utekly. Nejvíce uprchlíků přijalo sousední Polsko, ale také Česká republika, která momentálně poskytuje dočasnou ochranu 370 tisícům lidí. V Evropské unii podle posledních dat statistického úřadu Eurostat žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků s dočasnou ochranou. Vysoký počet uprchlíků přijalo také Německo.

Koncert v Praze, debata v Brně, pochod v Olomouci i scénické čtení v Pardubicích

V Praze začne sobotní program věnovaný Ukrajině koncertem pro děti a jejich rodiče ve Fóru Karlín, v 15:00 pak vyjde od sochy Tarase Ševčenka na náměstí Kinských pochod směrem na Staroměstské náměstí, kde od 16:00 začne shromáždění. Na něm vystoupí i lidé, kteří pomáhají nebo dostali pomoc.

Akci zakončí čtení manifestu Paměti národa. Večer pak bude patřit Koncertu pro všechny slušný lidi, který bude ve Fóru Karlín a výtěžek z něj má jít například na nákup vojenských lékárniček.

Akce k připomenutí počátku válečného konfliktu na Ukrajině budou ale i v dalších českých městech. Třeba v Brně mohou lidé vedle shromáždění na náměstí Svobody přijít na podvečerní debatu nebo koncert a v Olomouci na Horním náměstí se mohou odpoledne připojit k pochodu na podporu napadené země.

V pardubické městské galerii a Divadle 29 se uskuteční scénické čtení, které představí tvorbu současných ukrajinských autorů a autorek, a v zámku Ostrov na Karlovarsku je připraven charitativní program pro Ukrajinu.

Přečtěte celý článek