Česká banka nečekaně krachuje. Lidé nevěří vlastním očím, jde o velké peníze

před 1 měsíc 92

Bankovní systém v České republice patří mezi ty nejspolehlivější v Evropě. I když se v zahraničí v posledním roce objevovaly mezi bankami nemalé otřesy a nejedna zkrachovala, tuzemský sektor to přečkal bez jakékoliv úhony. Naopak, české banky jsou chváleny za vynikající kapitalizaci a rozumný poměr vkladů a úvěrů.

Pochybné finanční machinace

To však neznamená, že se tu a tam nepřihodí nějaký ten nepříjemný případ. Naposledy v Česku zkrachovala Sberbank, což však bylo dáno spíše externími okolnostmi než samotnou finanční situací této banky. Jenže jakmile se rozkřiklo, že by mohla mít určitý problém, všichni klienti se na ní seběhli a chtěli své peníze vybrat. To potom neustojí žádná banka.

Něco podobného se teď pravděpodobně děje s Podnikatelskou družstevní záložnou, která rovněž poskytuje bankovní služby. Tato instituce se dostala do centra pozornosti koncem minulého roku, kdy se ukázalo, že v ní mají uloženy peníze prominenti českého byznysu a politiky, což samo o sobě vzbuzovalo otazníky. Ukázalo se také, že si mezi sebou různě půjčovali na základě nepříliš přehledných a pochopitelných transakcí. A aby toho nebylo málo, ze záložny podle všeho zmizely peníze, které byly určeny na pomoc Ukrajině.

Tohle všechno pochopitelně přilákalo pozornost České národní banky, která na sektor bank a záložen dohlíží. Kontrola poměrně rychle odhalila zásadní nedostatky. “Selhání Podnikatelské družstevní záložny je způsobeno neplněním právních povinností při její činnosti v rozsahu, délce trvání a závažnosti, se kterým právní předpisy spojují odnětí povolení působit jako družstevní záložna,” uvedla ve svém prohlášení ČNB.

Část peněz je pojištěna

Ta také okamžitě zahájila řízení směřující k odejmutí licence. Je třeba připomenout, že tato řízení jsou v drtivé většině případů úspěšná a daná instituce poté zkrátka končí. Podnikatelské družstevní záložně bylo také zakázáno přijímat nové vklady a poskytovat úvěry, aby nedošlo k ještě větším finančním škodám.

Čtěte také: Banky jdou náhle tvrdě po Češích. Přijdete tak o spoustu peněz, už zase vás škubou

Ze systémového hlediska nebude znamenat případný krach PDZ žádný problém. Celkově vzato jde o malou společnost. Pro řadu jejích klientů to však může být bolestivé, jelikož zde jednotlivci mohou mít uloženy značné prostředky i v desítkách milionů korun. Pojištěna je přitom pouze část do 100 000 euro, tedy nějakých 2,5 milionu korun. V případě záložen navíc není pojištěn členský vklad, který by měl tvořit minimálně deset procent z uložených prostředků.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek