Česká bezpečnost stojí na našem členství v NATO. Poskytuje nám největší vojenskou ochranu v historii, ale také posiluje akcescho...

před 1 měsíc 34
Česká bezpečnost stojí na našem členství v NATO. Poskytuje nám největší vojenskou ochranu v historii, ale také posiluje akceschopnost a kvalitu Armáda České republiky.

V minulosti byl rozpočet armády často používán pro handlování. Dobře si jistě pamatujeme ústupky komunistům, které vláda hnutí ANO činila. Bylo to hanebné, ale především velmi nebezpečné. Bohužel i dnes můžeme někdy slyšet hlasy, že dostatečně investovat do obrany není potřeba. Časy, kdy rozpočet obrany byl ten první na ráně, s příchodem naší vlády naštěstí skončily. Povinné 2 procenta HDP na obranu vnímám jako nutné minimum. Nemělo by jít rozhodně o strop, ale spíše o podlahu, od které se můžeme odrazit.

Ruská válka naplno ukázala, že Kreml chce překreslit mapu světa a také úplně překroutit význam některých slov. Slovo mír nyní někteří používají (bohužel často přesně dle cílů ruské propagandy) ve zcela špatné souvislosti. Slouží jim jako maska na oči. Mají pocit, že čím častěji to slovo řeknou, tím spíše všechny problémy zmizí a my si jich tak nebudeme muset všímat. To je ve skutečnosti jen nebezpečná iluze. Ukrajina chce mír, i my velmi chceme mír. Jediný, kdo chce válku, je Vladimir Putin.

Moc děkuji za možnost vystoupit na konferenci "Naše bezpečnost není samozřejmost", protože mluvit o nebezpečích je prvním krokem k tomu, abychom na ně byli připraveni. A především děkuji našim vojákům za jejich nasazení na zahraničních misích i doma. Patří jim obrovská úcta za odvahu nasazovat vlastní život v boji za nás i naše spojence.

Přečtěte celý článek