Česká spořitelna varovala klienty. Pokud uděláte tohle, okamžitě přijdete o veškeré úspory

před 1 měsíc 44

Situace je skutečně vážná. Snahy nejrůznějších organizovaných skupin dostat se do vašeho bankovního účtu totiž sílí. Neváhají investovat značné množství prostředků a úsilí k tomu, aby váš účet skutečně vybílili. A jak se ukazuje, úspěšní jsou nejen u důchodců, ale i zkušenějších uživatelů, kteří ale sofistikovanost celého podvodu jednoduše nemají šanci prohlédnout.

Hrozí vám ztráta peněz

Dosud se mělo za to, že rizikovým faktorem je především internetové bankovnictví, jelikož tam je možné poměrně jednoduše sestavit stejně vypadající přihlašovací stránku jako má kterákoliv banka v České republice. Zároveň se dá dobře vylákat i SMS kód pro potvrzení transakce.

Naopak mobilní bankovnictví bylo dosud považováno za bezpečné, jelikož tam dochází k autentizaci obvykle v rámci aplikace. Jenže už i tam podvodníci cílí. Jak varovala Česká spořitelna, v obchodech s aplikacemi se objevily podvodné programy, které se vydávají za oficiální aplikaci George.

Pakliže si je ale stáhnete, můžete velmi snadno odevzdat přístup k vašemu účtu podvodníkům. Aplikace totiž může získat velmi rozsáhlá oprávnění nad vaším telefonem, v důsledku čehož bude schopna dostat se úplně všude.

Obrana je velmi složitá

Bohužel je pravdou, že podobným praktikám se jen velmi obtížně brání. Pro mnoho lidí je obtížné rozpoznat autenticitu mobilní aplikace a domnívají se, že vše, co si mohou stáhnout, je nějakým způsobem prověřeno. Tak tomu ale být nemusí.

Čtěte také: Banky jdou náhle tvrdě po Češích. Přijdete tak o spoustu peněz, už zase vás škubou

Obrana je v zásadě dvojí. Je třeba opravdu pečlivě zkoumat, co si do telefonuje stahujete, obzvlášť pokud jde o mobilní bankovnictví. Tam si ověřte i společnost, která aplikaci do obchodu nahrála. Následně velmi obezřetně zvažujte, jaká oprávnění aplikaci udělíte, pokud vás o to požádá. Raději buďte zprvu opatrnější, a teprve až se přesvědčíte o tom, že se přes ní skutečně můžete přihlásit ke svému účtu, tak oprávnění rozšiřte.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek