Česká televize rozzuřila Čechy. Zvyšuje poplatek a platit ho budete muset i za mobilní telefon

před 1 měsíc 40

Lidé mají v dnešní době opravdu hluboko do kapsy. Jistě, nominálně jim mzdy rostou, avšak to je pouze dohánění pádivé inflace. V reálném vyjádření většina za poslední dva roky podstatně zchudla. Je tedy jasné, že řada domácností váží na miskách vah každou korunu, kterou musí vydat.

Tučné poplatky

Do toho je tedy konsolidační balíček státu, který rozhodně nepřináší žádné benefity. Ba právě naopak, mnoho z nich definitivně škrtá a navíc po lidech chce v řadě ohledů více peněz, například na daních. A právě v tento moment Českou televizi nenapadlo nic lepšího než navyšovat takzvaný koncesionářský poplatek.

Pravdou je, že už se o tom mluví nějakou dobu, ovšem zodpovědní činitelé to vždy odmítali s tím, že v dané době by nebylo dobré sahat do kapes plátců, jelikož to mají už tak těžké. Je tedy s podivem, že teď to nakonec prošlo. Nejen v ekonomicky složité doby, ale navíc v době, kdy je velká část veřejnosti proti České televizi dosti ostře naladěna, jelikož jí nepovažuje za vyvážený zdroj informací.

Ministerstvo kultury však svolilo s tím, aby lidé platili koncesionářský poplatek za Českou televizi celých 160 korun. To je o 25 Kč více než dnes. Navíc se to prezentuje tak, že by mělo jít jen o první krok, který televizi rozhodně stačit nebude. Její zástupci původně ostatně požadovali navýšení na 180 až 200 Kč. To sice neprošlo, ovšem je tu jistý závazek, že by se poplatky měly navyšovat pravidelně, možná každý rok, a to takzvaně o inflaci. To se však ještě nepodařilo prosadit.

Nedává to smysl

Mám toho popravdě plné zuby. Vždycky, když si Českou televizi pustím, tak se akorát naštvu a po deseti minutách to přepnu. Není tam kvalita ani vyváženost, už se o nestrannost ani nepokoušejí,” vadí panu Jaroslavovi z Karlových Varů. “Nechápu, proč na to mám platit. Místo zvýšení poplatků bych čekal nějakou možnost, jak se z nich vyvázat.

Čtěte také: Moravec z České televize to drsně schytal. Koho si to tam pozval? No to je konečná

Je to skutečně kuriózní situace. Na jedné straně se vážně mluví o tom, že by se veřejnoprávní status televize zrušil, což by znamenalo konec povinných poplatků, na straně druhé je současná garnitura navyšuje a především chce zavést povinnost, aby za ČT nemuseli platit jen majitelé televizí, ale také třeba mobilních telefonů. Tedy jakýchkoliv zařízení, na kterých si ji můžete teoreticky pustit.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek