České domácnosti si v roce 2024 musí okamžitě vyměnit spotřebič. Pokud tak neučiníte, slíznete pokutu 50 tisíc

před 2 měsíce 115

Stále poměrně velké množství domácností má doma spotřebič, který je může letos přijít skutečně draho. Pokud k nim totiž dorazí kontrola a zjistí, že ho stále používají, napaří jim bez jakékoliv diskuze tučnou pokutu. Ta může dosáhnout až 50 000 Kč, navíc je možné ji udělovat opakovaně, dokud nebude situace vyřešena tak, jak má.

Musíte se toho zbavit

A o jaký typ spotřebiče se jedná? Nejde o nic jiného než o kotel. Okamžitě byste se měli přesvědčit o tom, že právě váš kotel splňuje povolené limity. Od 1. září 2024 totiž nebude možné používat kotle, které spadají do první a druhé emisní třídy. Obvykle jde o starší kotle na tuhá paliva. Nově budete muset disponovat kotlem, který se řadí alespoň do 3. nebo vyšší emisní třídy.

Vše už přitom mělo začít dávno platit, ovšem v důsledku nejrůznějších krizí, které nás potkaly, to bylo odloženo. Se zákazem těchto kotlů se totiž počítalo již v roce 2022, tudíž jste vlastně dostali ještě dva roky k dobru. Tentokrát už se ale žádný odklad konat nebude. Zmíněné kotle jsou skutečně nevyhovující a je nutné se jich zbavit. Je vlastně s podivem, že podle odhadů je stále používá nějakých 170 tisíc domácností.

Vlastně je nejvyšší čas, aby tyto domácnosti začaly s výměnou. “Tohle nás opravdu namíchlo. Všechno teď zdražuje a my ještě musíme měnit kotel. Nehledě na to, že člověk ani neví, jestli mu za pár let nezakážou i plyn,” míní pan Mirek z Uherského hradiště.

Spousta peněz na výměnu

Na druhé straně je pravdou je, že na řadu novějších technologií je možné získat štědré dotace. “Domácnostem, které nemají na výměnu starých kotlů dostatek financí z důvodu nižších příjmů, poskytuje Ministerstvo životního prostředí štědrou podporu z fondů EU prostřednictvím kotlíkových dotací,uvádí Státní fond životního prostředí.

Nízkopříjmové domácnosti mohou na výměnu starého kotle žádat o skutečně velmi zajímavé příspěvky. Například důchodci takto mohou získat celých 95 % z vydané částky, a to navíc ještě dopředu. Nemusí tedy hradit vysokou platbu z vlastních zdrojů. Ale i ostatní domácnosti mají nárok na zajímavou dotaci, a to až do výše 50 %.

Čtěte také: Zákaz plynových kotlů. Už v roce 2025 se mají instalovat výhradně tepelná čerpadla

Podporovány jsou však především ekologické zdroje vytápění, jako jsou fotovoltaické panely nebo tepelná čerpadla. Naopak, plynové kotle už spadají do kategorie, která se bude postupně obměňovat. V rámci Nové zelené úsporám můžete získat dotaci i na jejich výměnu. Zatím dobrovolnou, ale kdo ví, jak to bude v příštích letech.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek