Česko má díky své technologické tradici a chytrým a kreativním lidem velký potenciál na rozvoj inovativních startupů, ze kterých...

před 1 týden 53
Česko má díky své technologické tradici a chytrým a kreativním lidem velký potenciál na rozvoj inovativních startupů, ze kterých by časem mohli být velké firmy se zákazníky po celém světě. Jenže jim nabízíme horší prostředí než jiné země a tím tento potenciál nevyužíváme. Pro srovnání podobně velké Švédsko má aktuálně 25 startupů s tržní kapitalizací přes jednu miliardu dolarů, kdežto Česko jen 4.

Jednou z nejvíc potřebných změn, jak prostředí pro startupy zlepšit, je lepší systém pro programy zaměstnaneckých akcií. Startupy potřebují chytré lidi a pokud by měly možnost jim jednoduše a důvěryhodně nabídnout podíly ve firmách jako motivaci pro spolupráci, měly by větší šance je získat. Tím by se logicky zvýšila i šance startupu dostat se na globální trhy a uspět na nich. Česko by z toho následně získávalo, jak na daních, tak na know-how a dalším rozvoji startupového ekosystému.

Proto jsme v široké spolupráci se zástupci startupového světa a experty připravili návrh (viz článek v komentáři), a jednáme s koaličními partnery o jeho doladění a zavedení do praxe.

Přečtěte si i další návrhy, jak Česko rozhýbat na Republikavpohybu.cz

Přečtěte celý článek