Česko nadále nebude vydávat povolení k pobytu Rusům a Bělorusům, schválila vláda

před 2 měsíce 87

Česko kvůli invazi na Ukrajinu nadále nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům. Prodloužení nařízení na návrh ministerstva zahraničí ve středu schválila vláda, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet ale podle něj zároveň musí vytvářet podmínky pro působení v Česku pro opozici či studenty, kteří nechtějí mít nic společného s režimy Ruska a Běloruska.

Český premiér Petr Fiala. | Foto: ČTK

Kabinet Spolu a Pirátů se STAN krátce po předloňském ruském útoku na Ukrajinu rozhodl zastavit vydávání víz ruským a později také běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Dosud nařízení platilo do 31. března, nově ministerstvo zahraničí pro zjednodušení navrhlo nové vládní nařízení bez konkrétně stanoveného časového omezení.

Podle Fialy je nutné vytvářet podmínky pro představitele opozice či studenty, kteří nechtějí mít s danými režimy nic společného, aby mohli studovat, pracovat a působit na českém území. „Řada výjimek je v pravidlech obsažena, ale budeme na tom dál pracovat,“ dodal Fiala.

Česko by za pomoc Ukrajině mohlo od Německa dostat darem dalších patnáct tanků Leopard:

Tanky Leopard 2-A4, ilustrační foto.

Dar za pomoc Ukrajině. Česko by od Němců mohlo získat dalších 15 tanků Leopard

Žádosti o oprávnění k pobytu v Česku, které podají na zastupitelském úřadu Rusové či Bělorusové, jsou považovány za nepřijatelné. To znamená, že o nich není vedeno žádné řízení. Od loňského roku se zákaz vztahuje i na občany Ruské federace a Běloruska, kteří jsou současně občanem jiného státu.

Cizinci, kteří již pobytové oprávnění mají, nejsou cílovou skupinou nařízení. Ustanovení se také nevztahuje na žádosti o krátkodobá víza, pokud je žadatel rodinným příslušníkem českého občana nebo občana Evropské unie, kterého doprovází či následuje. Netýká se ani žádostí o udělení víza, povolení k dlouhodobému nebo k trvalému pobytu, je-li pobyt žadatele v zájmu České republiky a tento zájem osvědčil ministr zahraničí.

Dále nařízení nesměřuje na žádosti o vydání povolení k dlouhodobému pobytu, pokud je žadatel rodinným příslušníkem cizince s povoleným pobytem v ČR. Výjimku ze zákazu mají také Bělorusové, kteří si podají žádost o pobytové oprávnění za účelem studia na vysoké škole na základě stipendií poskytovaných Českou republikou, Evropskou unií nebo mezinárodními organizacemi.

Přečtěte celý článek