Česko zažívá teplotní skok. Po prvním letním dni bude o deset stupňů méně, potom se opět oteplí

před 1 měsíc 27

Česko zažívá teplotní skok. Zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi 11 a 15 stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek. A víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

Praha 12:18 2. dubna 2024

Cyklisté pod Konopištěm

Česko zažívá teplotní skok (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května. A letos po něm následoval propad teploty. 

Česko má za sebou nejteplejší březen od roku 1961. Teploty byly 3,8 stupně nad průměrem

Číst článek

„Oproti pondělnímu ránu jsou úterní teploty na našem území citelně nižší. Pohybují se nejčastěji mezi devíti a pěti stupni Celsia,“ uvedli meteorologové.

Dodali, že nejchladněji bylo kolem 5.00 v Krkonoších na Luční boudě a Labské boudě, kde naměřili minus jeden stupeň Celsia, respektive minus 0,3 stupně Celsia.

„Protože k nám za studenou frontou bude v nejbližších dnech proudit chladnější a vlhký vzduch od západu, budou teploty nižší i přes den. I tak ale budou zhruba o čtyři stupně Celsia vyšší než normál pro toto roční období,“ sdělil Český hydrometeorologický ústav.

V Karviné 26 °C

V Česku v předchozích dnech padaly na mnoha stanicích teplotní rekordy, meteorologové očekávali první letní den již o víkendu na konci března. Teploty ale nakonec výrazně ovlivnil rozptýlený saharský prach. V sobotu byly teploty na řadě míst i o dva až čtyři stupně Celsia nižší, než předpokládaly numerické modely, uvedli meteorologové.

OVĚŘOVNA: Mohl písek ze Sahary překonat Alpy? ‚Částice se pohybují velmi vysoko,‘ říká meteorolog

Číst článek

První letní den, při kterém teploměr musí ukázat alespoň rovných 25 stupňů, tak letos Česko zažilo na velikonoční pondělí. Nejtepleji bylo v Karviné s 26 stupni Celsia. Nové rekordy se objevily zhruba na dvou pětinách z více než 160 meteorologických stanic, které měří teploty 30 a více let. Kromě Karviné byl teplotní rekord pro 1. duben překonán také například v Českých Budějovicích, kde naměřili 25,7 stupně, nebo v Bohumíně s teplotou 25,3 stupně.

O víkendu až 27 °C

Uplynulé svátky tak byly nadprůměrně teplé a příští víkend bude podle meteorologů ještě tepleji.

„Víkendové teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli by mohly lokálně dosahovat až k 27 stupňům, což je naprostý extrém pro začátek dubna, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Loni meteorologové zaznamenali první letní den 5. května na jediné stanici v zemi, a to v Plzni - Bolevci, kde bylo 25,2 stupně. Další letní dny si lidé mohli užít až ve druhé polovině května. V roce 2022 připadl první letní den na květen, o rok dříve to ale bylo už 31. března a předešlé dva roky na konci dubna.

ČTK

Přečtěte celý článek