Český premiér Fiala začíná s jednáními v americkém Kongresu

před 2 týdny 34

foto Český premiér Petr Fiala se v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, 15.dubna 2024, Washington.

Washington - Český premiér Petr Fiala dorazil do budovy Kapitolu ve Washingtonu, kde bude jednat se šéfem Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a dalšími zástupci Kongresu. Hovořit by měli o česko-amerických vztazích, ale také o balíku finanční pomoci pro několik zemí včetně Ukrajiny, jehož projednání se ve Sněmovně reprezentantů měsíce už odkládá.

Fiala bude v Kongresu mluvit také s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Michaelem McCaulem, šéfem senátního zahraničního výboru Benem Cardinem, bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou či lídrem sněmovní menšiny demokratů Hakeemem Jeffriesem.

Americkou finanční pomoc Ukrajině probíral Fiala i při pondělní schůzce s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. Biden při veřejné části jednání apeloval na to, aby Sněmovna pomoc schválila. Balík v únoru podpořil Senát, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej dosud odmítalo předložit k hlasování. Návrh kromě financí pro jiné spojence zahrnuje také více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) pro Ukrajinu.

Sněmovna reprezentantů by podle Johnsona měla projednat balíky pomoci tento týden jako samostatné zákony. Původní podobu návrhu chce Johnson rozdělit do tří částí, vedle Izraele a Ukrajiny bude mít svou část také Tchaj-wan a spojenci v Indopacifiku, kde USA svádí boj o vliv s Čínou. Celková částka je podle Johnsona zhruba stejná, část pomoci ale bude mít formu půjček.

Výdajový soubor navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na teroristický útok hnutí Hamás na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva, který se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně.

Přečtěte celý článek