Český Roger Waters? Na Kluse se valí kritika kvůli videu o Gaze, lidé ho označují za lháře

před 1 měsíc 57

Klusovo video začíná zmínkou o nenávistných zprávách, které mu poslední dobou chodí. Čeho přesně se týkají, nespecifikuje, nicméně podle následujícího sdělení mají zřejmě co do činění s jeho propalestinskými vyjádřeními. Klus následně zmíní počet civilních obětí v Pásmu Gazy, vybombardované školy a nemocnice a také zpochybní objektivitu českých médií.

Další Klusova poznámka se týká české vlády a jejího přístupu k celému konfliktu na Blízkém východě. „Chtěl bych se zeptat, jestli bychom jako stát, který má velmi špatnou zkušenost s okupací, neměli být na tuto otázku trochu citlivější a jestli bychom se neměli ptát naší vlády, jak je možné, že tak vehementně a bezpodmínečně stojí za státem, který okupuje jiný stát?“ ptá se Klus a ukazuje sérii map Izraele od roku 1947 po současnost, která má podle jeho slov dokazovat „okupaci a svévolnou anexi“. Jenže tyto mapy byly už několikrát odhaleny jako falešné.

Klus si vysloužil silnou kritiku uživatelů sociální sítě X, podle nichž se dopustil i dalších mylných výroků. „V prvním okamžiku mě napadlo, že Klus je jen užitečný idiot (prostáček, který nevědomky šíří propagandu). Po zhlédnutí jeho videa jsem dospěl k názoru, že je to prolhaný idiot,“ uvedl bezpečnostní expert Milan Mikulecký a poukázal na článek na webu Novinky.cz, který celý Klusův výstup rozebírá.

Na to reagoval i další přispěvatel: „Český Roger Waters?“ ptal se (Waters býval členem skupiny Pink Floyd a je kritizován za své antisemitské postoje, pozn. red.). „Nemám hudební sluch, takže to, jak kdo z nich umí hrát, neumím posoudit, ale pokud jde o lhaní ve prospěch teroristů, vypadá to, že jsou z jednoho vrhu,“ nebral si servítky expert.

Proti vyjádření Kluse se na Instagramu ohradil i Klusův blízký spolupracovník, kytarista Jiří Kučerovský: „No nevím, mě přijde, že díky své dobrotě a soucitu ses dozvěděl o tisícovkách mrtvých Gazanů a tvůj následný zájem o tento letitý konflikt bohužel vyústil v tuhle interpretaci, se kterou se neztotožňuju,“ napsal.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelsko-palestinský konflikt rozdělil Hollywood. Kdo z celebrit podpořil jednu ze stran?

Lidem však nejvíce vadí fakt, že Klus upozorňuje na utrpení Palestinců, ale naprosto opomíjí oběti na straně Izraele. „Klus se zas pustil do Izraele, aniž by alespoň zmínil zločiny Hamasu,“ poznamenal Daniel Hůle z neziskové organizace Člověk v tísni. Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec byl ve svém vyjádření strohý a k článku Novinek napsal jen: „Klusovo chucpe...“

Redakce CNN Prima NEWS oslovila s prosbou o reakci na to, že zpěvák sdílí zavádějící informace, i ministra vnitra Víta Rakušana. Ten prý ale video neviděl. „To, jestli byl spáchán trestný čin, ale posuzuje policie a rozhodují soudy,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češka zahrála Clintonovi na přání prezidenta Pavla. Saxofonistka se svěřila s vážnou nemocí

Přečtěte celý článek