Bývalý prezident Miloš Zeman je v nemocnici. Hospitalizace souvisí i s cukrovkou

před 1 měsíc 32

 ČTK

ČTK

Bývalý prezident Miloš Zeman byl ve čtvrtek hospitalizován a je v péči lékařů Fakultní nemocnice Motol v Praze. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček a potvrdila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Hospitalizace podle Ovčáčka souvisí i s cukrovkou a bude trvat zhruba týden. Podle informací Blesku Zeman dnes v nemocnici absolvoval vyšetření, které odhalilo blíže neurčenou komplikaci, kvůli níž v Motole zůstal. Ještě ve středu byl devětasedmesátiletý Zeman ve své prezidentské kanceláři v Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců hnutí ANO Alenu Schillerovou.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman.Zvětšit fotkuKliknutím zvětšíte Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii Zvětšit fotografii gallery 13 fotografií v galerii ›

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman. | Foto: ČTK

„Pan prezident byl pro určité obtíže hospitalizován a probíhá přešetření. Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace,“ uvedl na dotaz ČTK Ovčáček. Danková po 17:00 ČTK řekla, že zatím nemůže poskytnout bližší informace, očekává zprávy od ošetřujících lékařů exprezidenta.

„Aktuální zdravotní potřeby pana prezidenta Zemana v tuto chvíli nespadají pod služby všeobecného praktického lékaře, které mu poskytujeme. Navíc jsem striktně vázán lékařským tajemstvím a informace o zdravotním stavu nemohu bez souhlasu pacienta sdělit,“ sdělil ČTK Zemanův ošetřující praktický lékař Boris Šťastný.

Kancelář Hradu podle Národního bezpečnostního úřadu pochybila, když v utajovaném režimu vedla dopisy Miloše Zemana, které se týkaly abolice jeho spolupracovníků:

Český prezident Miloš Zeman (na snímku z 7. prosince 2022).

Hrad pochybil kvůli utajovaným Zemanovým žádostem k abolici, rozhodl NBÚ

Už na začátku prvního funkčního období lékaři informovali o tom, že prezident Zeman trpí polyfunkční neuropatii, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

Přečtěte celý článek