Čeští kriminálníci vydělávají na pomoci Ukrajině. Zbraně nakupují u našich sousedů, tvrdí Rusové

před 1 týden 26

Členské země Společenství nezávislých států dodávají na Ukrajinu své zbraně pomocí českého prostřednictví, domnívají se ruští experti. Mezi země, které tímto způsobem posílají na Ukrajinu svůj arzenál, má patřit i Kazachstán.

„Některé země jihovýchodní a Střední Asie dodávají zbraně přes Českou republiku na Ukrajinu. Patří sem země, které jsou součástí Společenství nezávislých států. V první řadě mluvíme o Kazachstánu. Dodavatelé tak činí prostřednictvím třetích zemí,“ řekl ruské agentuře URA vojenský politolog a podplukovník ministerstva vnitra v záloze Oleg Ivannikov.

Podle jeho názoru se v zemích blízkých Rusku, u jeho sousedů a spojenců například vyrábějí neoznačené drony, které jsou dodávány Ukrajině, a ta jimi posléze útočí na Ruskou federaci. Podle Ivannikova se vše děje samozřejmě tajně, aby nedošlo k narušení obchodních vztahů mezi Kazachstánem a Ruskem.

Bez jeho povšimnutí nezůstala ani česká muniční iniciativa. Česká republika podle něj na dodávkách na Ukrajinu také vydělává. „Česká republika se snaží vydělat peníze dodávkami zbraní kyjevskému režimu a dělá pro to všechno. V USA je to vnímáno příznivě,“ tvrdí Ivannikov.

Jak říká, česká vláda využívá tento „kriminální způsob výdělku“ a vylepšuje tím svůj rozpočet. „Kupují zbraně od našich spojenců a prodávají je za vyšší cenu Ukrajině. Této příležitosti k výdělku využívají i naši spojenci. Nadměrné zisky jim zatemnily mysl. Dobře chápou, že to všechno půjde na Ukrajinu a bude to použito proti Rusku,“ prohlásil.

Česká iniciativa na zprostředkování nákupu dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze třetích zemí vzbudila velký zájem spojenců. K projektu se podle českého prezidenta Petra Pavla připojilo již dvacet zemí od Kanady přes Německo, Polsko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Belgii, Finsko, Portugalsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Nizozemsko či Lucembursko až po Island nebo Slovinsko. O tom, odkud má munice pocházet, však není podle českých představitelů možné vždy hovořit, aby to nenarušilo dojednané obchody.

Premiér Petr Fiala uvedl, že díky české iniciativě se již podařilo sehnat 500 000 kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200 000 už jsou smlouvy, dalších 300 000 kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit, dodal. Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný Českému rozhlasu Plus sdělil, že nákup 800 000 kusů vyjde asi na tři miliardy dolarů.

Rusové v tomto smyslu připomínají, že Česká republika již poskytla Ukrajině podle nich až dvě desítky vícenásobných raketometů RM-70 Vampire, jichž však napadená země může získat mnohem více, protože raketomety tohoto typu má podle nich ve výzbroji až čtyřicet dalších států.

Přečtěte celý článek