Čeští politici oceňují slovenskou sbírku na munici pro Ukrajinu. Černochová nabídla pomoc

před 1 týden 25

Slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu si všímají také čeští politici. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) organizátorům nabídla, že je její resort připraven poskytnout konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice.

„Slovenská občanská iniciativa má neuvěřitelný úspěch. Slováci za 41 hodin vybrali 1 milion euro a za ani ne 72 hodin už je stav na jejich účtu 1 364 201 euro a částka dál roste. Na ministerstvu obrany jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s iniciativou Dárek pro Putina,“ napsala Černochová.

„Občané Slovenska vysbírali více než 1 milion eur na nákup munice pro Ukrajinu. A částka stále narůstá. Je mnoho slovenských občanů, kteří chtějí opravdový mír a uvědomují si, jak je důležité Ukrajinu nadále podporovat. Ficově vládě navzdory. Klobouk dolů!“ dodal ve čtvrtek také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Občanské družení Mír Ukrajině sbírku založilo v úterý s tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu na nákup munice zapojit nehodlá. Akci nazvalo „Když ne vláda, posíláme my“.

„S odepřením pomoci válkou zmítanému sousedovi se odmítáme smířit. Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ napsali autoři výzvy. Dodali, že do české iniciativy na nákup munice se zapojily více než dvě desítky zemí.

V noci na čtvrtek potom upozornili, že se už podařil vybrat jeden milion eur (přes 25 milionů korun). Ve čtvrtek odpoledne už částka vystoupala na 1,4 milionu. Přispělo přes 21 tisíc dárců.

Sbírku podpořili například Michal Kocák, bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, herečky Táňa Pauhofová a Kamila Magálová nebo účastník Slovenského národního povstání stoletý Otto Šimko.

Nynější slovenská vláda po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob, komerční dodávky dál podporuje. Kabinet se rozhodl pomáhat Ukrajině již jen například humanitárně či odminovacími systémy slovenské produkce. Na jeden takovýto stroj se dříve na Slovensku složili také lidé a instituce ve sbírce.

Přečtěte celý článek