Chaos na Západě, znárodňování v Rusku. Tajný dopis pro Putina odhalil děsivé plány po volbách

před 1 měsíc 67

Na veřejnost se dostal dopis šéfa ruské Státní dumy Vjačeslava Volodina prezidentu Vladimiru Putinovi. Byl mezi dokumenty získanými aktivistickou hackerskou skupinou Cyber ​​​​Resistance. Obsahuje navrhovaná vnitropolitická i zahraničně-politická opatření země poté, co bude ruský prezident opětovně zvolen. Na plánu je takzvaná „dewesternizace“ země. Ta má zahrnovat znárodňování, posílení cenzury, další potlačování opozice a také export ruského chaosu do třetích zemí.

Korespondenci představitelů ruského Ústavu vědeckých informací pro společenské vědy získali podle webu InformNapalm hackeři aktivistické skupiny Cyber Resistance. Mezi dokumenty, které zveřejnili, se nachází rovněž údajný dopis předsedy Státní dumy Volodina prezidentu Putinovi. Vyplývá z něj, že již na podzim (dopis je datován 30. listopadu) bylo ruským představitelům jasné, že zvolení Putina je jen formalita a že po něm bude následovat pokračování stávajícího kurzu Ruska, případně jeho další přitvrzení.

Na programu v Rusku samotném má být tzv. „dewesternizace“ (čili odzápadnění, pozn. red.) ruské společnosti. K té má dopomoci posílení znárodňovacích procesů ekonomiky, aby veškeré suroviny přešly do vlastnictví státu. Předpokládá se také zvýšená kontrola státu v oblasti vědy, kultury a umění. Posílit se má cenzura, a to zejména v televizi a na internetu. Volodin navrhuje rovněž pokračovat v „řešení problematiky opozičních hnutí“ s tím, že výbory dumy jsou připraveny tyto iniciativy podpořit a začít pracovat na návrzích odpovídajících zákonů.

Velmi zajímavá je pasáž, která se týká probíhající ruské války na Ukrajině a vztahů Ruska k Západu. Volodin Putina upozorňuje, že Ukrajinu Západ považuje za objekt dlouhodobých investic. Objem prostředků, které do ní investoval za poslední desetiletí, se podle něj pohybuje již ve stovkách miliard. To, domnívá se, vytváří kumulativní efekt, kdy odmítnutí další podpory Ukrajině spojencům zjevně způsobí větší ztráty než pokračování alespoň minimálních investic pro udržení životaschopnosti kyjevského režimu.

Volodin také zaznamenává nárůst sociálních problémů v samotném Rusku. Ty podle něj působí návrat válečných veteránů, neschopných zařadit se do ruské společnosti, a také růst věku odchodu do důchodu i spotřebitelských cen, neodpovídající výši mezd, důchodů a dalších sociálních plateb, k nimž dochází v souvislosti se zvyšováním výdajů na válku. Jak píše, jedná se o takzvanou sociální entropii, což je v podstatě chaos.

Za nejlepší řešení tohoto problému považuje Volodin pokračovat v politice exportu chaosu do zahraničí, tedy „zmírňování vnitřního napětí prostřednictvím vnější expanze“. Ukončení války podle něj nepovede k ukončení konfrontace se Západem, ale jen ji posílí. Volodin navrhuje pokračovat v politice transformace globální scény na multipolární dějiště spolu s tím, jak bude Západ slábnout. Poznamenává ale také, že se Rusku patrně nepodaří dosáhnout svých zájmů bez překážek.

Přečtěte celý článek