Chce Putin přenést válku do vesmíru? Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN

před 1 týden 20

Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“.

Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

„Dnešní veto vyvolává otázku: Proč? Proč, když dodržujete pravidla, nepodpoříte usnesení, které je znovu potvrzuje? Co byste tak mohli skrývat?“ zeptala se Ruska podle agentury Reuters Linda Thiamsová-Greenfieldová.

„Rusko vetovalo a Čína se zdržela hlasování o rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která navrhovala, že bychom neměli vynášet zbraně hromadného ničení do vesmíru. To by bylo bezprecedentní, nepřijatelné a hluboce nebezpečné,“ napsala po hlasování Linda Thomasová-Greenfieldová.

Americká média v únoru informovala o jaderných ambicích Ruska ve vesmíru, které se prý týkají právě satelitů a které by mohly představovat hrozbu pro americkou i mezinárodní bezpečnost. Americká vláda následně uvedla, že Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům. Ruský prezident Vladimir Putin ale toto obvinění odmítl a řekl, že Rusko je proti rozmístění jaderných zbraní ve vesmíru.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzija obvinil Washington ze snahy pošpinit Moskvu a řekl, že Rusko brzy zahájí jednání se členy rady o vlastním návrhu rezoluce zaměřené na udržení míru ve vesmíru. „Chceme zákaz umisťování jakýchkoliv zbraní ve vesmíru, nejen zbraní hromadného ničení,“ řekl Nebenzija.

„Zločinecký režim v Moskvě nedovolil Radě bezpečnosti OSN přijmout návrh rezoluce, která vyzvala všechny státy, aby zabránily závodům ve zbrojení, zejména závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru. Stalo se tak i proto, že váleční zločinci mohou navzdory každodenním zločinům, kterých se Moskva dopouští, stále obsadit sídlo stálého člena Rady bezpečnosti OSN, SSSR,“ okomentoval výsledek hlasování ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslyca.

Přečtěte celý článek