Chceme v Česku zlepšit prostředí pro startupy a celý ekosystém kolem nich, aby malé garážové firmy vyrostly v české jednorožce. ...

před 3 týdny 82
Chceme v Česku zlepšit prostředí pro startupy a celý ekosystém kolem nich, aby malé garážové firmy vyrostly v české jednorožce. Dnes jsme proto představili pirátský návrh úpravy zaměstnaneckých akcií, který jsme připravovali v úzké spolupráci se zástupci startupů, Svazem průmyslu a dopravy a ministryní pro vědu, výzkum a inovace. Pravidla, která platí od začátku roku, jsou totiž dost nešikovná.

V současné době musí zaměstnanci zdanit svůj podíl ve firmě ještě předtím, než něco vydělá, což může některé odradit. My navrhujeme, aby zaměstnanci platili daně až ve chvíli, kdy skutečně prodají své podíly a dostanou za ně peníze. Náš návrh pracuje také s tím, že se na zaměstnance, kteří dostanou takovéto podíly, bude nahlížet jako na investory, což znamená, že peníze, které z toho získají, nebudou brány jako příjem ze závislé činnosti.

Každá česká úspěšná firma začínala v malém, ať už je to vyhledávač letenek Kiwi, antivirus Avast nebo online supermarket Rohlík. Češi mají za sebou spoustu vynálezů jako kontaktní čočky, silonky, Baťův model podnikání, stolní hry známé v zahraničí. Česká softwarová firma třeba dělala aplikaci pro ISIC kartu po celém světě. Chceme podpořit inovace a růst firem a náš návrh zaměstnaneckých akcií jim pomůže získat talenty. Jsme připraveni návrh upravit a dotáhnout s koaličními partnery.

Tento krok nás může posunout mezi TOP10 zemí na světě s přívětivým prostředím pro stratupy. Česko potřebuje inovace a startupy jsou motorem inovací.

Přečtěte celý článek