Chceme vyhrát, hlavní sok je hnutí ANO. Koalice SPOLU představila program a kandidátku pro eurovolby

před 4 týdny 25

Koalice SPOLU v pátek dopoledne zahájila kampaň pro nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu a představila svou kandidátku a program. „Jedině v bezpečné Evropě bude Česko silnější,“ zdůraznil lídr kandidátky Alexandr Vondra (ODS) s tím, že je potřeba porazit populismus a extremismus.

Do letošních evropských voleb, které se v Česku budou konat 7. a 8. června, jdou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL stejně jako při posledních sněmovních volbách společně. Akci zahájil premiér a předseda ODS Petr Fiala společně s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a předsedou lidovců Marianem Jurečkou. „Máme velkou vůli porazit populisty jako je hnutí ANO,“ řekla Pekarová Adamová na úvod a Jurečka dodal, že je rád, že vytvořili skvělý tým lidí, které mohou představit.

Lídrem kandidátky je europoslanec Alexandr Vondra (ODS) a druhé místo patří europoslankyni Veronice Vrecionové (ODS). Ze třetího místa bude svůj mandát obhajovat europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a ze čtvrtého europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jako první promluvil lídr kandidátky SPOLU Alexandr Vondra (ODS). Hovořil o válce na Ukrajině, které se populisté a extremisté snaží využít a nejen kvůli tomu je hlavním motivem kampaně právě „Bezpečná Evropa – silnější Česko“, ve které věří a které spojuje všechny kandidáty SPOLU. „Cíl je jasný, nechceme se jen zúčastnit, chceme vyhrát,“ řekl.

Hlavním sokem koalice SPOLU je podle Vondry hnutí ANO. Volby podle něj koalice vnímá jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže, ať už je to Andrej Babiš nebo Tomio Okamura a zároveň jako jako souboj o charakter a budoucnost Česka i Evropy. „Události jasně ukazují, že demokracie a svoboda nemají nikdy vyhráno, musíme o ně pečovat, musíme je bránit,“ uvedl a zároveň zdůraznil vážnost evropských voleb vzhledem k tomu, že většina našich zákonů pramení z Bruselu. „Náš hlas musí být v Bruselu i ve Štrasburku slyšet,“ zdůraznil.

Dále promluvila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Povinností koalice SPOLU je podle ní uchránit Česko před extremisty a populisty třeba z hnutí ANO a SPD. „Nesmíme dopustit, aby Česká republika pod jejich taktovkou následovala vývoj, který pozorujeme u našich sousedů,“ řekla.

Luděk Niedermayer (TOP 09) zhodnotil ekonomický stav nejen České republiky, ale také Evropské unie. Podle něj jsme pozadu a zaspali jsme. Ambicí programu SPOLU je tedy snažit se vrátit evropskou ekonomiku do první ekonomické ligy a zároveň do ní naši českou ekonomiku jako úspěšnou zapojit.

„Jednota v různosti může porazit populismus a bezbřehé rozdávání,“ řekl na úvod europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Mluvil o tom, že jsme si zvykli na to žít v bezpečné společnosti, ale 24. únor 2022 to změnil. „V čele EU máme spoustu dalších hrozeb,“ uvedl s tím, že jde například o migraci z Afriky nebo Blízkého východu, terorismus nebo hybridní útoky na demokracii. Dezinformační kampaně z Ruska nahrávají extremistům a chtějí jim pomoci do EU, pokračoval. „Všichni se shodneme, že nechceme, aby evropský mediální prostor řídil skřet z Kremlu,“ dodal a zdůraznil, že koalice SPOLU tomu chce všemi možnými prostředky zabránit. „V podpoře Ukrajině nepolevíme ani o píď,“ vzkázal.

„Je čas vyrazit za voliči po celé zemi,“ uzavřel konferenci Vondra. „Zápas o svobodu, který symbolizuje Činoherní klub, nekončí a bránit naše bezpečí je důležitou součástí tohoto zápasu, protože nebudou-li se cítit lidé v bezpečí, mohou rezignovat a přicházet i o svobodu, a to si nikdo z nás nepřeje,“ dodal.

Páté místo připadlo analytikovi evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřeji Krutílkovi, šesté pak poslanci za TOP 09 Ondřeji Kolářovi. Na sedmém místě kandidátky je lidovecký náměstek jihočeského hejtmana František Talíř a na osmém ředitel kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filip Benda. Z devátého místa kandidátky SPOLU bude mandát obhajovat europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová a desáté místo patří TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Voleb do Evropského parlamentu se letos zúčastní všech devět sněmovních stran a hnutí, přičemž z nich jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Hnutí STAN a SLK vytvořili koalici Starostové a osobnosti pro Evropu a opoziční hnutí SPD sestavilo koaliční kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

Přečtěte celý článek