Chemickému vojsku chybí potřebné vybavení, cíle NATO plní jen z části, upozornil NKÚ

před 2 měsíce 53

Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR), vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Resort například nenakoupil chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek či protichemické izolační oděvy.

Chemické vojsko tak podle kontrolorů nemůže komplexně podporovat činnost bojových jednotek AČR. Kromě toho také pouze částečně plní některé cíle výstavby schopností sil NATO, přestože se MO k jejich plnění zavázalo, upozornili kontroloři.

Kontroloři zároveň upozornili, že Centrum biologické ochrany Těchonín není ani dvaadvacet let od zahájení výstavby dokončeno a neplní dvě z devíti statutárních funkcí. NKÚ opomenul mimo jiné změnu bezpečnostní situace, kvůli které se musely přehodnotit modernizační priority, reagoval resort na závěry kontroly.

Ministerstvo obrany vedl v letech 2018 až 2021 Lubomír Metnar (ANO), od prosince 2021 je v jeho čele Jana Černochová (ODS).

Připravujeme podrobnosti.

Přečtěte celý článek