Chladné počasí a noční mrazy zůstávají. O víkendu se teploty vyšplhají nad 20 °C

před 1 týden 29

Během neděle překvapilo sněžení především obyvatele Karlovarského a částečně i Plzeňského kraje. Tento týden nás podle meteorologů ČHMÚ může čekat „obdobná, potenciálně dokonce ještě výraznější situace“, ovšem lokalizovaná na východ našeho území. Meteorologové o tom informovali na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Na hlavním nádraží v Praze spadl muž z opěrné zdi a vážně se zranil. Provoz vlaků byl omezen

V pondělí můžeme očekávat oblačné až zatažené nebe, vyplývá z předpovědi odborníků ČHMÚ. Zejména v ranních a večerních hodinách bude oblačnost spíše menší. Vyskytnout se mohou ojediněle přeháňky, které budou na východě přecházet v trvalý déšť a v polohách nad 500 m ve sněhové srážky.

„Teplotní maxima se budou pohybovat v rozmezí 5 až 9 stupňů Celsia,“ přiblížil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Josef Hanzlík.

Oblačno až zataženo převládne i během noci z pondělí na úterý. K ránu může na jihu našeho území i sněžit, na jihu Moravy bude v polohách s výškou pod 400 metrů pršet. Nejnižší teploty klesnou pod bod mrazu, a to v rozmezí od -1 až -5 °C, přičemž na jihu se teplota může pohybovat těsně nad nulou.

Během úterý bude převážně zataženo, zpočátku dne až polojasno, a to hlavně na severozápadě Čech. V jihovýchodní polovině území očekáváme občasný déšť, který v polohách vyšších než 700 metrů přejde ve sněžení. Rtuť teploměrů vystoupá k 6 až 10 stupňům Celsia, na jihu Čech však bude jen kolem 4 stupňů Celsia.

Zataženo by mělo být i ve středu. Vyskytne se občasný déšť přecházející v polohách vyšších než 700 metrů ve sněžení. K večeru budou zvláště v jihozápadní polovině našeho území srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupají ke 3 až 7 °C.

Chladnější počasí by v závěru tohoto týdne mělo podle meteorologů vystřídat výrazné oteplení. V pátek očekáváme denní teploty v rozmezí 12 až 16 stupňů Celsia. Víkendové dny pak přinesou polojasné až skoro jasné nebe, které doprovodí teplotní maxima mezi 14 až 18 °C, postupně se však vyšplhají ještě výš – až k 19 až 23 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svátek zamilovaných letos Čechům zhořkne. Třešně už budou odkvetlé, čekají se ale i výjimky

Přečtěte celý článek